Нови шеф Хонде најављује велики заокрет у ЕВ стратегији

Vrele Gume
Foto: Honda

Хонда је била међу пионирима када је ријеч о хибридној технологији, заједно с Тојотом, али баш као и локални ривал, заостала је у инвестицијама у чисто електрична возила.

Да би надокнадио изгубљено, нови шеф јапанске марке жели да се удружи с другим произвођачем који има више искуства у датом домену.

 

Тошихиро Мибе, који је именован за генералног директора Хонде у априлу, бивши је шеф истраживачко-развојног сектора компаније, који је допринијео томе да се одрже везе с Генерал Моторсом. Самим тим, већ је стекао искуство што се партнерстава тиче, а оно што би желио је да формира ново, с произвођачем који је узнапредовао на плану технологије електричних аутомобила, што би помогло Хонди да ухвати корак.

 

Мибе жели да његова компанија постане произвођач искључиво електричних аутомобила до 2040., мада би већа возила могла да користе водоничне горивне ћелије а не масивне батерије. Хонда тренутно  има само један електромобил у понуди, Хонду е, која је доступна искључиво у Европи, а упркос сјајном дизајну и бројним квалитетима, није популарна због ограниченог домета. У међувремену, јапански произвођач је објавио планове везане за лансирање 10 нових електромобила у наредних пет година.

 

Питање које се намеће је с којим произвођачем би Хонда могла да се удружи да би убрзала развој електричних модела. Логичан корак би била сарадња с неком другом јапанском компанијом. Представници свих главних произвођача из Земље излазећег Сунца су већ започели дискусије у окриљу Јапанске асоцијације произвођача аутомобила (ЈАМА).

 

Ипак, прије него што се остваре додатне везе, Хонда планира да прошири своје партнерство с Генерал Моторсом. Циљ ове сарадње је заједнички развој возила за сјеверноамеричко тржиште, базиран на заједничкој платформи, уз подјелу електрификованих, електричних и СУС погонских склопова.

 

Хонда је такоđе ојачала везе с другим произвођачима, посебно Маздом и Субаруом, али и с Фордом и Фолцвагеном, а то се посебно односи на електрична возила и технологију аутономне вожње.

 

На питанје о Хондиној стратегији с ГМ-ом за Сјеверну Aмерику, Мибе је рекао да компанија осјеćа неопходност да се убрзају дешаванја на плану електрификације, посебно након доласка Жоа Бајдена на мјесто предсједника СAД. Меđутим, биćе потребно неко вријеме, тако да Хонда не жели да уложи превелик напор на то и исцрпи се.

 

У овом тренутку, по Мибеу, компанија треба да ради самостално. Треба да се удружи с партнерима као што је Генерал Моторс, а затим креира известан обим производнје да би се осигурала пословна одрживост. То није непозната стратегија, јер ју је Хонда примјенила приликом иницијалног пробијања на америчко тржиште. Када се извјестан обим производнје достигне, Јапанци ће затим размотрити испоручивање оригиналних Хонда производа, и то не само електромобила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана