Нови Пунто неће се производити у Србији

Агенције
Нови Пунто неће се производити у Србији

Иако се у Србији производио Пунто Claccic и производи 500L, нова генерација Пунта производиће се у Пољској.

Приликом представљања петогодишњег плана, FIAT је најавио да ће наслиједник Пунта на тржиште стићи тек 2016. године, иако је актуелни модел имао премијеру још 2005. под именом Гранде Пунто. Аутомобил је након рестилизације из 2009. најпре постао Пунто Ево, да би 2012. задржао само првобитну ознаку - Пунто.

Званично, FIAT није саопштио више детаља о новој генерацији овог модела. Ипак, како преноси Autonews Europe позивајући се на изворе из италијанског произвођача, нови Пунто требало би да постане дио проширене породице FIAT-а 500 и да добије ознаку "500 Плус".

Аутомобил ће бити позициониран између модела 500 и "крагујевачког" FIAT-а 500L. И мада се актуелни Пунто производи у Италији, у фабрици Мелфи, а 500L у Србији, FIAT је како се наводи одлучио да нови модел израђује у својој фабрици у Пољској, гдје се већ производи FIAT 500.

Исти извор открива да ће компанија уложити 2,36 милијарди злота (око 565 милиона евра) у припрему и унапређење погона у пољском граду Тиши. Пребацивањем производње Пунта из Италије у Пољску, у фабрици Мелфи ослободиће се додатни капацитети за склапање кросовера Jeep Renegade и његовог парњака, FIAT-а 500X.

Према најновијим подацима које је саопштио ЈАТО Dynamics, вишегодишње оклијевање FIAT-а да тржишту понуди наслиједника Пунта доприњело је да само у 2013. продаја овог аутомобила у Европи забиљежи пад од 22 одсто.

Купцима на европском тржишту у 2013. години испоручено је 103.822 возила, што представља тек трећину од броја продатих Форд Фиести, модела који је лидер у овој класи у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана