Нови MINI без маске

Aгенције
Нови MINI без маске

Иако то произвођач није планирао, на интернету су се појавиле прве фотографије нове генерације модела MINI, уочи његове премијере заказане за сајам аутомобила у Франкфурту 2013.

Као и много пута до сада, захваљујући "шпијунским" фотографима, у прилици смо да се са изгледом неког новог модела упознамо и прије његовог званичног представљања.

Први снимци новог MINI-ја без камуфлаже, коју су носили прототипови током тестирања, начињени су за вријеме званичног фотографисања овог аутомобила. У питању су два промотивна примјерка модела Cooper S и један регуларни MINI Cooper.

Најављено је да ће нови MINI бити нешто дужи од актуелног с обзиром да је постављен на BMW-ову UKL платформу са предњим погоном, на којој ће бити базиран и будући BMW Серије 1 GT.

На први поглед рекло би се да се нови MINI није много измjенио у односу на верзију која се још увијек налази у продаји. Рећ је о још једној еволуцији препознатљиве форме и пропорција.

Међутим, ако пажљивије погледамо, видјећемо да је предњи дио аутомобила претрпио више стилских промјена. Осим другачијих фарова са LED технологијом, преобликована је и маска хладњака и браник.

Горњи дио ове маске заузима већу површину, али је у њега сада уклопљена и позиција за регистарску таблицу. Другачији је и прорез за ваздух на доњем дијелу браника, као и свијетла за маглу.

На задњем дијелу новог MINI-ја редизајнирана су стоп свијетла, која су сада нешто већа и заобљенија, а промјењен је и облик заднег браника.

На основу ранијих незваничних фотографија познато је да ће и унутрашњост аутомобила претрпјети значајне дизајнерске промјене.

Тако ће умјесто великог, централно постављеног брзиномера у ретро дизајну, његово мјесто заузети мултимедијални или аудио уређај (у зависности од нивоа опреме) који је такође кружног облика и сличне величине, док ће брзиномер бити позициониран као у већини аутомобила - испред возача.

BMW је раније потврдио да ће се у MINI, између осталог, уграђивати и нови 1.5 литарски бензински и дизел мотори, али још увијек није познато да ли ће они бити доступни од почетка производње или ће се појавити нешто касније.

MINI за 2014. имаће премијеру на ауто-салону у Франкфурту, у септембру, док би продаја могла да почне до краја 2013. или почетком 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана