Нови Форд Мондео најзад и у Европи

Агенције
Нови Форд Мондео најзад и у Европи

Од представљања "новог" Мондеа прошле су двије године, а овај модел још увијек није доступан европским купцима. Форд је саопштио да ће пета генерација његове лимузине у октобру коначно стићи и у продајне салоне у Европи.

Форд је планирао да европска производња Мондеа почне још у априлу 2013, али је дошло до одлагања због проблема који су се доводили у везу са хомологацијом и техничким спецификацијама аутомобила.

Иако се првобитно говорило да ће почетак производње каснити највише до три мјесеца, чекање се одужило на више од годину дана.

Када се почетком јесени најзад нађе у продаји, нови Мондео биће први Форд на европском тржишту чији ће се фарови у потпуности састојати од LED свјетала.

Прелазак на LED технологију омогућио је дизајнерима да обликују тање и елегантније свјетлосне групе, кажу у Форду.

Раније је најављено да ће нови Мондео бити доступан са новим 1.5 литарским EcoBoost бензинцем са 150 кс (110 kW) и 240 Нм максималног обртног момента.

Овај мотор стиже као замjена за постојећу 1.6 литарску јединицу, а основна предност новог мотора је што ће бити економичнији и што ће имати мању емисију угљен-диоксида.

Осим тога, очекује се и троцилиндрични 1.0 литарски EcoBoost који ће омогућити да овај велики породични аутомобил емитује мање од 130 грама CO2 по километру.

Што се осталих мотора тиче, у понуди ће бити и 2.0 литарски EcoBoost, а од дизелаша нови 1.5 литарски TDCi, као и већ познати дволитраш.

Планирана је и верзија са хибридним погоном која ће се састојати од 2.0 литарског бензинског мотора и електромотора, а комбинована снага погонског система достизаће 190 кс (140 kW).

Хибридни Мондео требало би да просjечно троши 4,3 л/100 км уз CO2 емисију која износи 99 г/км. Када за погон користи само електричну енергију, овај аутомобил биће у стању да пређе и до 32 км, а у хибридном моду из стања мировања до 100 km/h убрзаваће за 8,5 с.

Форд Мондео пете генерације продаваће се у верзијама са 4 и 5 врата, као и у караван варијанти.

Остаје да се види колико ће закаснило појављивање Мондеа на тржишту утицати на резултате продаје овог модела у Европи, поготово имајућу у виду да ће почетна цијена у Њемачкој износити 27.150 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана