Нови BMW М5 је хибрид са 727 “коња”

Г.С.
Нови BMW М5 је хибрид са 727 “коња”

Након представљања новог BMW-а Серије 5, прије нешто више од годину дана, са нестрпљењем се очекивала његова спортска верзија и круна овог модела.

Чекању је дошао крај и пред нама је потпуно нови М5 који је добио плаг-ин хибридни погон. С обзиром да је са таквом врстом погона порасла и маса, и то на чак 2,5 т, поставља се питање како ће се ова тежина одразити на возне карактеристике М5, нарочито у кривинама?

Пођимо од погонског система. У питању је већ позната комбинација 4.4-литарског битурбо В8 мотора и електромотора из BMW-а XМ. У случају новог М5, мотор са унутрашњим сагорјевањем производи 585 КС, а електромотор доприноси са 197 “коња”, што даје комбиновану снагу од 727 КС и 1.000 Нм обртног момента.

Са друге стране, нови М5 је скоро 500 кг тежи од претходне верзије. 

Ово се може објаснити чињеницом да су еколошки прописи толико строги да би (само) бензинац М5 био преслаб, а са хибридним погоном маса се значајно повећава, преноси Б92.

Упркос томе, М5 убрзава 0-100 км/х за свега 3,5 с. Максимална брзина је електронски ограничена на 250 км/х, а по жељи се лимит може подићи на 305 км/х. Ипак, због огромне масе нови BMW М5 има нешто слабије перформансе од претходника.

Снага се преноси на сва четири точка преко 8-степеног аутоматског мјењача. Спортски режим 4WD омогућава да погон буде више оријентисан према задњој осовини. Постоји и опција 2 WD погона, када се снага преноси само на задње точкове, па је задовољство за оне који уживају у дрифту загарантовано.

Главни кривац за додатну тежину је батерија капацитета 18,6 кWх смjештена у поду возила. Електрични домет је максимално 70-ак км.

Прилагодљива М “шасија” и, по први пут у М5, управљање задњим точковима са углом управљања до 1,5 степени су стандардна опрема.

Огибљење је знатно унапређено у односу на претходника, тврде у BMW-у, а траг точкова је проширен. Све ово ће очигледно имати за циљ да замаскира огромну масу овог аутомобила.

Промјене у дизајну спољашњости су очекиване у односу на регуларну Серију 5, са новим браником, задњим дијелом са четири издувне цијеви и дискретним спојлером.

Запремина пртљажника је 466 литара, а дужина возила 509 цм, док је ширина 197 цм. Ово су, не тако давно, биле димензије Серије 7.

У поређењу са стандардном Серијом 5, аутомобил је шири за 78 мм напријед и 45 мм позади.

Производња новог М5 почиње у јулу у фабрици Динголфинг, а аутомобил у продајне салоне стиже у новембру 2024.

Средином августа биће представљен и М5 Тоуринг (караван). Цијене у Њемачкој стартују од 144.000 евра за лимузински М5, док ће караван бити скупљи свега 2.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана