Нова Мерцедесова С класа

Г.С.
Нова Мерцедесова С класа

Након неколико недјеља чекања у Мерцедесу су напокон комплетно открили нову С класу. Краљ класе је тако добио ново "одијело", најновију технологију и бројне иновације и то стиже послије неколико недјеља разних "теасера" и откривања компоненту по компоненту.

На предњем дијелу се тако налазе нова дигитална свјетла њиховог чувеног свјетлосног потписа, а повезује их масивна маска у коју је уграђен низ сензора и радара.

Поглед на бокове открива "сакривене" кваке, док је задњи дио доживио радикалне промјене у односу на претходника, погледајмо само изглед свјетала која су сада хоризонтална те обликом подсјећају на већ представљену Е класу у освјеженом издању.

Што се тиче унутрашњости ту су ствари углавном познате, пошто је Мерцедес искористио прилику да је покаже прије неколико недјеља, а можемо издвојити велики "тоуцсцреен" екран на ком се налазе апсолутно све функције новог МБУX инфотаинмента.

Унутрашњост возила је дигитализована и "вјештачки интелигентна" јер су хардвер и софтвер добили одређена унапређења, а то значи јасне приказе на до пет великих екрана, са ОЛЕД технологијом, који имају функцију да олакшавају контролу возила и повећају удобност.

Нови 3Д приказ возача по први пут притиском на тастер нуди просторни приказ и што је још лепше, стварни тродимензионални ефекат се постиже без потребе ношења 3Д наочара.

Гласом управљани асистент "Хеј Мерцедес" је у могућности да препозна још више дијалога.

На примјер, одређене радње могу да се спроведу чак и без активирања кључних речи "Хеј Мерцедес". То укључује коришћење навигације или мобилног телефона.

Треба поменути и импресивни хеад-уп екран на коме се пројектује нова димензија "виртуелне стварности", па возач има осјећај као да се налази у некој компјутерској игри.

Маневрисање ове 5,32 метара дуге лимузине биће додатно олакшано захваљујући закретању задњих точкова, па се тако задњи точкови при брзинама до 60 км/х закрећу у супротном смеру од предњих, чиме С класа постаје окретна попут компактног модела.

Безбједност је на највишем могућем нивоу, а Е-АЦТИВЕ БОДY ЦОНТРОЛ активно ослањање чак може да подигне каросерију аутомобила непосредно прије ударца другог возила.

За ову функцију се користи низ процесора, камера и сензора како би се аутомобил прилагодио путу по ком се вози и тиме удобност свих путника доведе до апсолутног максимума.

Што се тиче мотора, на почетку се нуде С450 4Матиц са 435 КС, С350д 4Матиц са 286 КС те С400д Матиц са 330 КС.

На премијери је најављена и плуг-ин хибридна верзија са дометом од чак 100 км на струју. Наравно, ускоро се могу очекивати и друге опције, укључујући и потпуно електричну варијанту ЕQС која ће моћи да прелази чак 700 км с једним пуњењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана