Носталгија за Yugoм и у Хрватској

Novi list
Носталгија за Yugoм и у Хрватској

РИЈЕКА - Иако је његова производња обустављена крајем 2008. године, Yugo одбија да "умре". На такмичењу младих дизајнера, Design Challenge 2011, Осјечанин Вилим Плужарић представио је своје футуристичко виђење овог аутомобила.

Плужарић је један од тројице финалиста овог такмичења у аутомобилском дизајну који су као полазну тачку узели Yugo, а његов идејни пројекат носи назив "Yugo Nostalgia".

Он каже да је замислио Yugo "као ултралаган и једноставан аутомобил који протвречи законитостима касног капитализма - нема додатне опреме и луксузних додатака, те служи као превозно средство од тачке А до тачке Б".

Његов аутомобил би имао малу потрошњу и ниску продајну цијену, као и мале трошкове одржавања.

"У замену за недостатке које такав Yugo има, хтио сам да наградим корисника симпатичним обликом и футуристичким стилом како би се осјећао као да посједује неку врсту геџета", објашњава Плужарић своје дизајнерско ријешење.

Млади Осјечанин додаје и да је возило које је осмислио широко и веома кратко, али да има мјеста за двије особе, уз возача.

"То је концепт повратка једноставном и економичном дизајну, а ја сам покушао креирати Yugo какав би можда произашао из студија FIAT-а", објашњава он.

"Будући да је FIAT власник фабрике у Крагујевцу, било би лијепо ревитализовати ауто-индустрију ове регије формирањем новог (старог) бренда управо таквим моделом који би био поглед у будућност на бази снова из прошлости", нада се Плужарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана