Норвешка: Тесла S траженији од Голфа

Aгенције
Норвешка: Тесла S траженији од Голфа

Тесла Модел S био је најпродаванији аутомобил у Норвешкој током прве двије седмице септембра, када се за набавку овог луксузног електричног аутомобила одлучило 322 купца. Поређења ради, у истом периоду Норвежанима је испоручено 256 Голфова погоњених класичним моторима са унутрашњим сагоријевањем.

 

Норвешка је позната као земља са високим животним стандардом. Иако становници ове скандинавске државе уживају у благостању између осталог и захваљујући богатим нафтним налазиштима, они су у великом броју окренути аутомобилима на електрични погон.Због разних привилегија које имају власници електромобила у Норвешкој, просјечан корисник се не одлучује за куповину ових возила само на основу развијене еколошке свијести, већ је мотивисан прије свега економским разлозима.

Комбинација високог стандарда и стумулације приликом куповине аутомобила са алтернативним погоном допринијела је да Тесла S у првој половини септембра буде најпродаванији модел у Норвешкој и да надмаши чак и дугогодишњег европског бестселера - Голфа. Када се сабере продаја Модела S и другог најпродаванијег електромобила у Норвешкој у овом периоду, Nissana Leaf, долази се до тржишног удијела од 9,1 одсто, до чега само на Теслу S одлази 6,2 процента.

Ипак, не треба очекивати да ће луксузни амерички електрични аутомобил успjети да задржи овако високе резултате током читаве године, с обзиром да је одлична продаја у септембру била условљена прије свега великим пост-промотивним интересовањем код купаца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана