Њемачки трио мотор цијеле ауто-индустрије

Агенције
Њемачки трио мотор цијеле ауто-индустрије

Брисел - Снажна потражња за њемачким аутомобилима подигла је европску продају возила у септембру, а раст продаје забиљежио је и њемачки "Фолксваген", упркос скандалу са лажирањем података о емисији издувних гасова.

Раст продаје возила у ЕУ продужен је тиме на 25. узастопни мјесец, али она још није достигла ниво прије избијања глобалне кризе 2009. године.

- Подстицаји за куповину нових аутомобила и наставак економског опоравка земаља на југу Европе помогли су подстицању тражње. То је утицало на септембарски раст продаје аутомобила у ЕУ од 9,8 одсто на годишњем нивоу, на 1,39 милиона продатих возила - саопштила је Асоцијација европских произвођача аутомобила са сједиштем у Бриселу.

Скоро сви европски произвођачи аутомобила су у септембру продали више возила него прошле године, а највећи раст имали су њемачки произвођачи "Дајмлер", BMW и "Фолксваген". "Дајмлер", чија је главна узданица "мерцедес", повећао је продају за 19 одсто на 85.866 возила. BMW је остварио раст од 17,1 одсто захваљујући снажној тражњи за његовим британским брендом "мини". Продаја "Фолксвагенових" возила порасла је 8,3 одсто на 325.497 комада уз раст потражње за брендовима "фолксваген", "ауди", "шкода" и "сеат".

- Највећи дио продаје је остварен прије пуног замајца "Фолксвагеновог" скандала са манипулацијом вриједностима издувних гасова - навела је Асоцијација европских произвођача аутомобила.

Генерални директор "Фолксвагена" Матијас Милер рекао је да се та компанија кроз двије до три године може опоравити од скандала са манипулацијом вриједностима издувних гасова.

- Имамо добре шансе да кроз двије до три године поново засијамо - изјавио је Милер пред "Фолксвагеновим" менаџерима након представљања плана о опозиву 8,5 милиона возила у ЕУ опремљених спорним софтвером за лажирање података о издувним гасовима.

Када је у питању раст продаје на тржишту ЕУ, за њемачким триом слиједе француски "Рено" и "ПСА Пежо Ситроен", чија је продаја скочила за 5,1, односно 5,2 одсто.

"Џенерал моторс" разочарао

Амерички произвођач аутомобила "Џенерал моторс" објавио је да је у девет мјесеци закључно са септембром продаја његових возила у свијету пала на годишњем нивоу упркос одличним резултатима у Сјеверној Америци.

Од почетка године "Џенерал моторс" је евидентирао пад глобалне продаје од 1,3 одсто, док је продаја у трећем кварталу потонула 3,1 одсто на годишњем нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана