Њемачки аутоклуб годинама фалсификовао резултате о омиљеном аутомобилу

Aгенције
Њемачки аутоклуб годинама фалсификовао резултате о омиљеном аутомобилу

Берлин - Њемачки аутоклуб Алгемајне Дојче Аутомобил клуб (Allgemeine Deutsche Automobil Club -ADAC) фалсификовао је разултате анкета о омиљеном њемачком аутомобилу још од 2009. године

До сада је признао да је манипулисао само резултатима анкете за посљедњу годину, пренијели су свјетски медији.

Највећи аутоклуб у Европи је у саопштењу за медије признао да је од 2009. године повећавао број гласова који су стигли за годишњу анкету Жути анђео за омиљени њемачки аутомобил.  Тако је мијењао редосљед неких марки аутомобила.

Запослени у ADAC-у, одоговорни за објављивање анкете, на тај начин су чинили да резултати буду разноврснији и да не доминира само један бренд.

Компаније BMW, Фолксваген и Дајмлер већ су објавиле да ће, због фалсификовања резултата, ове седмице вратити ADAC-у све добијене Жуте анђеле, али и друге награде аутоклуба. Те три компаније су освојиле укупно 40 Жутих анђела, али већ раније су могле да чују да је због фалсификовања резултата, награда безвриједна.

Афера је пукла половином јануара, када је руководство аутоклуба признало да је директор за комуникације Михаел Рамштетер манипулисао прошлогодишњим резултатима анкете. Повећањем броја гласова хтио је да повећа њихов престиж.

Рамштетер је по откивању преваре дао оставку, а прошле недјеље је са функције отишао и предсједник аутоклуба Петер Мајер.

Сада је унутрашња контрола ADAC-а показала да се фалсификовање није односило само на прошлогодишњу анкету.

ADAC-у су такође нашкодиле вијести о томе да је руководство аутоклуба користило у приватне сврхе превозна средства ADAC-а за спашавање из ваздуха.

Мајер је, наводно, ишао хеликоптером за спашавање на службене путеве и кући, а једна од запослених је тражила да авион ADAC-а одвезе на одмор у Египат њеног сина, који је пропустио комерцијални лет.

Многобројни њемачки возачи су због афере одлучили да иступе из ADAC-а.

Корист од ове ситуације највише има трећи по величини њемачки аутоклуб ACE коме се, од откривања афере, прикључује око хиљаду нових чланова недјељно.

ADAC има 19 милиона чланова и највећи је аутоклуб у Европи. Пружа помоћ возачима, и даје процјене најразличитије опреме, од дечјих ауотосједишта до гума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана