Њемачка аутоиндустрија у кризи због рата у Украјини?

ГС
Њемачка аутоиндустрија у кризи због рата у Украјини?

Због рата у Украјини могло би понестати важних сировина.

То би онда погодило кључне индустријске гране, као што је у Њемачкој аутомобилска индустрија. Траже се нови извори.

Њемачка аутоиндустрија је под све већим притиском због рата у Украјини. Већ је пандемија била изазвала мањак полупроводника, а сада, поред драматичног раста цијена нафте, гаса и угља, пријети опасност недостатка и осјетног раста цијена других важних сировина.

Један портпарол Фолксвагена, највећег европског произвођача аутомобила, није желио да иде у детаље на упит ДW.

"Тренутно због украјинске кризе још не видимо ризике у снабдијевању који би се одразили на нашу производњу возила", навео је он у писаном одговору. "Али би због мањка сировина могло да дође до знатних повећања цијена."

Та опасност не смије да се потцијени, каже нам и Штефан Брацел, стручњак из института Центар за аутомото менаџмент. "То у крајњој линији доводи до раста цијена, до још дужег чекања на испоруку нових аутомобила и кочи јачање електромобилности."

Неон из Украјине, паладијум из Русије

Украјина је, рецимо, један од најважнијих испоручилаца племенитог гаса неона, саопштио је Савез аутомобилске индустрије (ВДА) на упит ДW. Зато би рат у Украјини могао имати посљедице за европску производњу полупроводника. Већ неко вријеме широм свијета у готово свим индустријским гранама недостаје чипова. За производњу полупроводника потребни су ласери високе енергије за које је потребан и неон.

"Сировине ће у будућности бити још важније", каже једна портпаролка ВДА. Из Русије су до сада добављани рецимо и паладијум и никл.

Паладијум се користи за катализаторе код мотора с унутрашњим сагоријевањем. "Русија је с уделом на свјетском тржишту од 38 одсто други највећи испоручилац паладијума, након Јужноафричке Републике која држи 39 одсто", каже за ДW Михаел Шмит из Немачке агенције за сировине ДЕРА.

Цијена паладијума је од 2015. јако порасла. У јуну прошле године била је 2.900 долара за фину унцу (31,1 грам), али је онда поступно пала на око 1.800 долара. Од избијања рата у Украјини цена поново расте и тренутно је 2.244 америчка долара за фину унцу.

Како каже Шмит, изостанак паладијума из Русије тешко би могао да се надокнади. "Тржиште паладијума је већ годинама у дефициту. То се неће промијенити."

Потреба за паладијумом у катализаторима бензинаца није пала, за разлику од потребе за платином код дизелаша. Јер, управо се производи мање возила на дизел, али на рачун тога више оних на бензин или електрични погон.

Дефицити због санкција против Русије се краткорочно надокнађују залихама из складишта. "Али, то не може заувијек да функционише. Производња у Јужноафричкој Републици не може тек тако у кратком року да се повећа", каже Шмит.

Никл драматично поскупео

Још екстремнији је развој цијене тешког метала никла. Цијена је прије рата била између 20 и 25 хиљада долара за тону, а након руског напада на Украјину скочила је на преко 100 хиљада долара. У међувремену је, додуше, цијена пала, тренутно је око 34 хиљаде долара и аналитичари процјењују да би се око тог износа могла стабилизовати до средине године.

"Руска Федерација је трећи највећи произвођач никлове руде на свету", каже Михаел Сурлис из Савезне установе за геолошке науке и сировине у разговору за ДW. "Могући изостанак испорука из Русије погађа искључиво рафинеријски производ никлов метал. Краткорочни изостанак испорука је начелно тешко надокнадити."

Никл је потребан за легуре, али и за производњу литијум-јонских батерија. "А оне имају пресудан значај за прелазак на електромобилност, па сходно томе очекујемо начелни раст потребе за никлом", каже портпаролка ВДА.

Скупљи аутомобили, више угљен-диоксида

Санкције на никл изазвале би повећање цена електричних аутомобила и успориле настојања западних земаља да смање емисије ЦО2, упозорава консултантска фирма ГлобалДата из Лондона.

Логика је јасна: што спорији прелазак на електрична возила, то дужа и већа зависност од руске нафте и гаса.

Произвођачи електричних аутомобила и батерија у Кини могли би профитирати тако што ће се понудити као купци сировина из Русије уместо западних клијената – наравно уз ниже цијене.

"Кина већ има јаку позицију у ланцу снабдијевања металима за производњу батерија и ојачала би позицију на глобалном тржишту ако би због санкција могла да по нижој цени купује руски никл", каже аналитичар Данијел Кларк

За западне произвођаче би преостало једино јачање пословних веза с другим произвођачима никла, као што су Индонезија и Филипини, процјењују у овој лондонској кући. Али, из тога настају други проблеми. Због далеко веће географске удаљености, опет би порасла емисија угљен-диоксида због транспорта.

Осим тога, повећала би се зависност од Кине јер кинеска предузећа имају кључну улогу у најважнијим рудницима никла у Индонезији и Филипинима.

Савез аутомобилске индустрије ВДА сматра да је криза у Украјини јасно показала да Немачка и ЕУ морају да смање зависност од појединих испоручилаца. ВДА захтјева да Европа сама вади више својих сировина, те да појача такозвану циркуларну привреду – то подразумијева највећу могућу употребу рециклираних средстава и ефикасност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана