Нисан развија нови систем управљања

Aгенције
Нисан развија нови систем управљања

"Нисан" би ускоро могао унети малу револуцију у свет аутомобилске индустрије, уколико се планови ове компаније о примени потпуно нове технологије, када је управљачки систем на аутомобилу у питању, реализују. Наиме, "Нисан" планира да нови "Инфинитијев" модел опреми тзв. "бесконтактним" системом управљања, који би замjенио конвеционални механички.

Рад система се заснива на тзв. "покретачу", који је повезан са самим управљачем. Јединица електронске контроле чита сигнале који долазе од поменутог "покретача", који се налази на летви управљача.  

Тада електронска контрола "усмjерава" точкове на правилан начин, а на основу управљања возача.

 Систем функционише на истом принципу и када се аутомобил креће уназад.

  "Нисан" тврди да овај систем има доста погодности, укључујући и тај да се потреси који долазе од неравнина на путевина више неће осjећати на самом управљачу, односно да ће убудуће вожња бити знатно пријатнија за возача.

Уједно, захваљујући новом систему, возачи више неће морати константно да врше мање корекције приликом вожње на аутопуевима или у кривинама, јер посебна камера мотри на ивице пута и линије на њему, те се "систем" аутоматски труди да аутомобил одржи на идеалној путањи.

  Пошто се претпоставило да ће многи бити забринути за безбjедност, у "Нисану" су одлучили да поставе резервне контролне јединице. У случају да систем из неког разлога откаже, ту је механичка карика на летви управљача, која све "враћа" на стари систем управљања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана