Нисан пали моторе за бијег из Британије

Агенције
Нисан пали моторе за бијег из Британије

Рио де Жанеиро - Ново у низу упозорења гигантских компанија из скоро свих индустрија да ће напустити Велику Британију због њене одлуке да напусти Европску унију стигло је из произвођача аутомобила "Нисана".

Извршни директор компаније Карлос Гон изјавио је да будућност и инвестиционе одлуке "Нисана" зависе од новог трговинског статуса Велике Британије, односно од оног што успије да испреговара са ЕУ у процесу иступања из њеног чланства. Он је упозорио да је због нових околности под знаком питања будућност опстанка "Нисанове" фабрике аутомобила на сјевероистоку Енглеске.

- Ипак, реални сам оптимиста и надам се да ће Британија остати кључни партнер ЕУ - истакао је Гон.

Шеф "Нисана", који запошљава 6.700 радника у фабрици аутомобила у Сандерленду, обратио се јавности након што је компанија објавила извјештај да је продаја нових аутомобила, која је раније биљежила снажан раст, имала нагли застој у јулу усљед неизвјесности у вези са "брегзитом".

- Желим као и већина директора компанија да видим шта ће бити исход трговинских и других разговора између Велике Британије и ЕУ. То ће бити преломно и за будуће улагање у Сандерленд. Већи дио наше производње из Сандерленда извозимо у Европу. Дакле, очигледно та будућа веза нам је веома важна и зато чекамо да видимо шта ће бити нови статус. Надам се да ће здрав разум на крају превладати на обје стране - казао је Гон у обраћању из Бразила, гдје је "Нисан" један од главних спонзора Олимпијских игара.

"Нисан" је био једна од компанија која се снажно залагала за опстанак Велике Британије у ЕУ. Међутим, Сандерленд је био један од градова чији су становници већином гласали за "брегзит".

Британска банка Лојдс најавила је недавно да ће укинути додатних 3.000 радних мјеста и затворити 200 филијала до краја 2017. године, што је била најава првог великог отпуштања откако је Велика Британија гласала за излазак из ЕУ. Тиме је укупан број угашених радних мјеста у оквиру Лојдсовог програма реструктурирања пословања, најављеног 2014. године, порастао на 12.000.

Многе велике компаније објавиле су да прате расплет ситуације и да ће од преговора Лондона и Брисела зависити њихова одлука да ли ће наставити са пословањем у Великој Британији или ће паковати кофере.

Нема репризе велике кризе

Гувернер централне банке Енглеске Марк Карни изјавио је у петак да економски проблеми у Великој Британији не означавају понављање финансијске или кризе евра.

Он је истакао да Британија неће проћи кроз исто искуство кроз које је прошла 2008, 2009, 2010, 2011. и 2012. године, али да ће број изгубљених радних мјеста због успоравања економије вјероватно износити четврт милиона у наредних неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана