Нисан открио прве детаље о новом Qashqai моделу

Кликс
Foto: Autocar

Компанија Нисан се припрема за представљање нове генерације свог бестселера, модела Qashqai (Кашкаи), а сада је открио кључне детаље.

Трећа генерација цросовера Кашкаи има за циљ да настави низати успјехе претходника, јер је Нисан продао више од три милиона примјерака прве двије генерације у Европи, односно пет милиона примјерака широм свијета.

Кашкаи је базиран на новој платформи, дизајниран је и развијен у Великој Британији, гдје ће се и производити. Први пут у својој историји неће бити доступан с дизелским мотором.

Јапански произвођач је досад објавио само фотографије камуфлираног прототипа, али је профил аутомобила ипак препознатљив.

Предњи дио новог Кашкаија је инспирисан новим Јукеом, али се ради о мање радикалној интерпретацији.

Нисанов шеф за планирање производа у Европи, Марко Фиораванти, тврди да је циљ имати најбољи дизајн у сегменту захваљујући више мишићавом, али динамичном изгледу. То омогућавају шира рамена и већи точкови.

Нови модел ће бити већи од актуелног, али остаје у Ц сегменту. Дужи је за 35 мм од чега 20 мм одлази на међуосовинско растојање, а остало на превјес. Такође, нови модел је за 32 мм шири и за 25 мм виши, а запремина пртљажника је повећана за 50 литара.

Кашкаи је базиран на ЦМФ-Ц платформи Рено-Нисан-Мицубиши Алијансе која омогућава смањење тежине и повећање крутости, а то је кључно за побољшање ефикасности и динамике.

Платформа садржи више ултрачврстог челика, 20 до 30 посто у односу на актуелни модел, а подна структура је чвршћа јер Нисан жели добити најбоље могуће оцјене за сигурност. Укупна крутост је већа за 41 посто.

Упркос свему овоме, нови Кашкаи је лакши за 60 кг у односу на претходника, а то је постигнуто захваљујући кориштењу композитних материјала у изради врата пртљажника, као и алуминија у изради врата и поклопца мотора.

Кашкаи долази на 19-инчним фелгама, односно на 20-инчним у случају модела с погоном на сва четири точка.

Нови модел ће покретати 1,3-литарски турбобензинац с 12В благим хибридним системом, који ће испоручивати 138 КС у случају мануелног мјењача и погона на предње точкове, односно 155 КС у случају ЦВТ аутоматског мјењача. Верзија с ЦВТ мјењачем и погоном на сва четири точка ће бити у врху понуде.

ЦВТ мјењач мијења аутоматски мјењач с дуплим квачилом, а нуди “најбоље из два свијета”, пише Autocar.

У понуди ће се наћи и е-Power хибридна верзија која ће развијати 188 КС и имати погон на сва четири точка. То није плуг-ин хибрид, него се ради о мотору с унутрашњим сагоријевањем и генератором који пуни батерију, а која потом напаја електрични мотор путем инвертера. Овај систем у граду ствара осјећај вожње електричног аутомобила. Систем је популаран у Јапану, а за Европу је адаптиран.

Нови Кашкаи је опремљен напреднијим ПроПилот пакетом помоћних система који укључују упозорење на фронтални судар те који прати два аутомобила испред умјесто једног. Унапријеђено је и аутономно кочење, као и систем држања возила у траци те систем аутоматског прилагођавања дозвољене брзине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана