Нисан бацио појас за спасавање Мицубишију

Танјуг
Нисан бацио појас за спасавање Мицубишију

Токио - "Нисан" је бацио појас за спасавање посрнулом ривалу "Мицубишију", потврдивши јуче планове за куповину 34 одсто власничког удјела у скандалом погођеном произвођачу аутомобила за око 2,2 милијарде долара.

Менаџмент "Нисана" упутио је захтјев регулатору тржишта за одобрење те аквизиције. Ова вијест стиже након што је "Мицубиши" улетио у кризу послије признања које је одјекнуло као бомба да је годинама варао на тестовима о економичности потрошње горива својих аутомобила. Према посљедњим информацијама, "Мицубиши" је варао на тестовима о потрошњи горива код готово свих модела аутомобила продатих у Јапану у посљедњих 25 година, што је подгријало ионако врућу тему о размјерама скандала који је гурнуо тог произвођача аутомобила у кризу.

Позивајући се на неименоване изворе у компанији, јапански медији су објавили да је лажирањем података о потрошњи горива погођено на десетине модела аутомобила продатих у Јапану од 1991. године, укључујући лимузине и СУВ возила попут популарног модела "пајеро". Поновна тестирања обављена у компанији открила су да је код неких возила лажирање потрошње горива износило и изнад 15 одсто.

"Мицубиши" је прошлог мјесеца признао да је манипулисање на тестирањима коришћено годинама и да су се тиме служили неименовани запослени како би неке од аутомобила приказали ефикаснијим у погледу потрошње горива него што јесу у стварности. Компанија је до сада потврдила да су у овај скандал укључена четири модела и више од 600.000 возила и да су сви продати у Јапану, упозоривши да ће тај број вјероватно расти.

"Мицубишију" би савез са "Нисаном" био вишеструко користан. "Мицубиши" је прошле године продао око милион возила на глобалном нивоу, што га чини једним од најмањих међу осам водећих јапанских произвођача возила. Комбинована продаја возила "Нисана", његовог француског партнера "Реноа" и "Мицубишија" достићи ће 9,5 милиона јединица годишње. Та цифра није много мања у односу на највећег свјетског произвођача аутомобила јапанску "Тојоту", која је прошле године продала 10,15 милиона возила и њемачки "Фолксваген", чија је продаја достигла 9,90 милиона јединица. Амерички "Џенерал моторс", који заузима треће мјесто у свијету, продао је 9,8 милиона возила у 2015. години.

Помама за акцијама

Тражња за акцијама "Мицубишија", чија је вриједност од избијања афере пала 40 процената, порасла је усљед информација о удруживању са "Нисаном". Цијена акција порасла је у сриједу на Токијској берзи за 16 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана