Никола тужио Теслу: Украли сте нам дизајн

Агенције
Никола тужио Теслу: Украли сте нам дизајн

Америчка стартап компанија Никола Мотор поднијела је тужбу против Тесла Моторса, јер сматра да им је тај калифорнијски произвођач електричних возила "украо" неке детаље дизајна и примјенио их на сопственом камиону на струју.

Компанија Никола Мотор из Јуте привукла је пажњу јавности још 2016. када је приказала концепт камиона-шлепера Nikola One, који за погон користи водоничне горивне ћелије.


Овај погонски систем функционише тако што се помоћу водоника у самом возилу генерише електрична енергија потребна за покретање возила.

У међувремену, Тесла Моторс, на челу са амбициозним Илоном Маском, представио је 2017. сопствени камион-шлепер који за погон користи електричну енергију ускладиштену у батеријама.

Тесла је тиме показао да је за корак испред конкуренције, с обзиром да ће Никола Мотор своја претпродукцијска возила почети да тестира тек 2019.

И док свијет слави Маска и његов камион Тесла Семи, у компанији Никола Мотор сматрају су да су покрадени.

Они су још уочи премијере Теслиног шлепера у писму упућеном тој компанији оптужили Маска да је прекопирао неке дијелове дизајна са патентних цртежа камиона Nikola One и искористио их на шлеперу Тесла Семи.

То се прије свега односи на специфичан облик вјетробранског стакла камиона, али и на целокупну аеродинамичну кабину возила, укључујући блатобране и врата кабине.

Никола је тада захтијевао да Тесла одложи званичну презентацију свог камиона док се ова питања не ријеше. Компанија Илона Маска није ни одговорила на помјенуто писмо, па је 16. новембра одржана свечана премијера шлепера Тесла Семи.

Никола Мотор је након тога одлучио да предузме правне мјере протви ривала и поднио је тужбу у којој од Тесле захтијева обештећење од чак 2 милијарде долара!

Из Тесле су поводом тужбе кратко саопштили да је на основу патентних цртежа "очигледно да не постоји основ за такву тужбу".

Иначе, Тесла је раније објавио да је од почетка 2018. примио око 1.500 наруџбина за свој камион на струју. Ако све буде ишло по плану, први продукцијски шлепери Тесла Семи појавиће се на путевима 2020. године, док је почетка производње заказан за 2019.

Међу компанијама које су до сада наручиле камионе од Тесле су Пепси, FedEx, Wal-MartМарт, Ј.B. Хunt, Sysco и Anheuser-Busch.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана