Нијемцима и даље сви гледају у леђа

Танјуг
Нијемцима и даље сви гледају у леђа

Берн - Њемачки произвођачи аутомобила су свјетски шампиони по висини прихода од продаје у 2013. За петама су им јапански ривали који користе слабост националне валуте.

Компаније BMW, Дајмлер и Фолксваген у 2013. оствариле су укупан приход од 391 милион евра, што је раст од два одсто у односу на претходну годину, показала је једна студија истраживачког центра Ернст&Јанг.

На тај начин, њемачки произвођачи пласирали су се испред јапанских (Хонда, Мазда, Мицубиши, Нисан, Сузуки и Тојота), чији су укупни приходи у прошлој години достигли износ од 374 милијарди евра, уз раст од 14 одсто на годишњем нивоу, пренио је швајцарски лист 20 минит.

Јужноевропски произвођачи, гдје спадају италијански Фијат и француски PSA и Рено, у прошлој години, забиљежили су укупне приходе од 131 милијарду евра, док су америчке компаније (Крајзлер, Форд, Џенерал моторс) оствариле 272 милијарде евра прихода.

На оперативном нивоу, предност имају јапанске компаније са остварене 28,3 милијарде евра оперативног профита (EBIT), према 27,3 милијарде евра за њемачке произвођаче.

Исто тако, рентабилност мјерена оперативном маржом, најбоља је код јапанских производјача и износила је 7,6 одсто прихода, 7 одсто код њихових њемачких конкурената, 4,1 одсто код америчких произвођача, док су јужноевропски у прошлој години завршили у губитку.

Јапански произвођачи аутомобила, подстакнути слабим јеном, на путу су да остваре доминантне резултате у текућој години, истичу аутори студије.

Посматрано по произвођачима, број један у свијету према величини прихода, у 2013, био је Фолксваген, који се са 197 милијарди евра нашао испред Тојоте са 172 миијарде. Следе Дајмлер (118 милијарди евра) и Џенерал моторс (113 милијарди евра). Најрентабилнији био је BMW, испред Тојоте и јужнокореанске компаније Хјундаи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана