Нијемци тврде: Ауто-гиганти триковима вуку за нос

Дојче веле
Нијемци тврде: Ауто-гиганти триковима вуку за нос

Још увијек институције при разоткривању скандала "сарађују" са аутомобилском браншом која их триковима вуче за нос, пише њемачка штампа.

Овакав закључак њемачке штампе долази након откривања манипулација са мјерењем издувних гасова на Аудијевим моделима.

Начин преваре је добро познат – софтвер у аутомобилу према понашању возача препознаје да ли је ауто на обавезном тестирању или је у обичној, свакодневној вожњи. Ако је на тестирању, филтрирање издувних гасова ради како треба па су добијене вриједности у складу са прописима.

Ако је на улици, систем за пречишћавање се због уштеде искључи па количина штетних азотних оксида пробија све границе. Због такве превјаре од септембра 2015. лети перје у једном од највећих свјетских произвођача Фолксвагену који је морао да преради 11 милиона возила широм свијета, плаћа драконске казне у САД, што је концерну направило штету од око 100 милијарди долара.

Већ је тада међу грешним аутомобилима било преко два милиона аудија, чувене марке која такође припада гиганту из Волфсбурга. У четвртак је међутим њемачки министар саобраћаја Александер Добринт објавио да је Ауди на описани начин манипулисао и возилима више класе – за сада се зна о 24.000 аутомобила из серија А8 и А7 произведених између 2009. и 2013. године. Наводно је Ауди сам пријавио спорни софтвер. Добринт је позвао матични концерн Фолксваген да до 12. јуна предочи рјешење. Вјерује се да је довољно да се аутомобил дотера у овлашћени сервис гдје се за пола сата инсталира исправни софтвер, преноси Шпигел онлајн.

Оно што чуди њемачке медије није размјера скандала – шта је 24.000 аутомобила у поређењу са 11 милиона? – него магарећа истрајност великих концерна у лагању купаца и јавности те противзаконитом тровању људи и животне средине. Другим ријечима, упркос великом скандалу од прије годину и по дана, никоме у Аудију до сада на памет није пало да призна манипулације и на возилима А8 и А7, иако су морали рачунати са тим да ће и ова превара, сада када су сви бацили око на тему, кад-тад бити откривена.

„Скандал овим открићем поприма нову димензију", пише Зидојче цајтунг. „Постаје јасно да Фолксваген није у стању да поврати повјерење јавности. (...) Све се јасније помаља чињеница да заташкавање иде до крајњих граница, да ствари испливају на свјетлост дана тек када се то никако више не може спречити. Тиме земља клизи дубље у највећи скандал који је посљедњих година – ако не и деценија – погодио животну средину, потрошаче и индустрију. И одавно то нема везе само са произвођачима аутомобила. Скандал је достигао политику."

Угледни минхенски лист даље пише да политичари такође настоје да читаве размјере афере држе под тепихом. Аутоиндустрија демонстрира да је у Европи могуће варати у великом стилу: „Аутомобили скоро два туцета великих произвођача не придржавају се граничних вриједности издувних гасова у саобраћају, вриједности осмишљених за заштиту људи и животне средине. Па ипак, и даље милиони таквих возила таљигају европским друмовима. Муштерије немају појма о томе да аутомобили које возе пребацују граничне вредности и до 1.000 одсто. И још увијек институције при разоткривању скандала сарађују са овом браншом која их триковима вуче за нос."

Донаукурир из Инголштата – града у којем је централа Аудија – пита се какве су посљедице: „Већ сада је јасно да најновија открића наводе воду на воденицу не само државног тужилаштва које води истрагу због преваре, већ и читаве кохорте адвоката који припремају тужбе за одштету. Такође је јасно да дизел-афера поред Аудија и Фолксвагена на лош глас изводи и друге произвођаче. Оно што су смислили генијалци у Инголштату и Волсфсбургу – али не само тамо – потенцијално угрожава компаније и небројена радна мјеста."

У коментару бечког дневника Стандард се иронично примјећује да доносиоци крупних политичких одлука „фино и лагано уводе строжији режим издувних гасова". „Заиста је јадно што у Европи, за разлику од САД, за погођене и преварене возаче и даље нема одштета вриједних помена, а вероватно их никада неће ни бити."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана