Нијемци се окрећу половњацима

Новости
Нијемци се окрећу половњацима

Београд - И у Њемачкој продаја половних возила доживљава "бум" док је продаја нових аутомобила достигла најнижи ниво од уједињења двије Њемачке, пишу "Новости".

И највећи "играчи" попут "БМВ групе", "Мерцедес-Бенца" и "Фолксваген групе" на разне начине су се укључили у тржиште половних возила продајући их преко својих дилерских мрежа.

Тако је, на примјер, за половна возила "Мерцедес-Бенца" могуће добити, за само 15 минута, финансијску подршку, кредит или лизинг "Дајмлер банкинга".

Разлог за окретање тржишту половних возила је најнижи ниво продаје нових аутомобила од уједињења двије Њемачке.

Вриједност одобрених кредита и лизинг уговора на тржишту "половњака" прошле године је порасла за 10 одсто, на више од осам милијарди евра, а у овој се очекује још снажнији раст.

Скоро седам милиона возила је прошле године "измјенило" власнике, што је највише у посљедњих десет година и двоструко више од продаје нових аутомобила.

Да би сачувао корак, "Фолксваген" је од априла покренуо "Leasingbpoerse", апликацију на веб-страници на којој се нуде компанијски "добро очувани" аутомобили.

У овој компанији сматрају да ће раст тржишта половних аутомобила у Европи достићи у наредним годинама раст од 50 одсто.

У борби за сваког купца компаније се утркују и у томе ко ће будућем власнику "половњака" понудити што више. Почевши од гаранције и подршке приликом осигурања, па до тога да се, попут "Дајмлера", компаније одлучују и на такозвани кар-шер.

Наиме, "Дајлмер" има пројекат "Car2go" у којем нуди, у 20 градова у седам земаља, 7.300 "смартова" (двосjеда) који могу да се изнајме буквално за минут, а БМВ се спрема да уложи око 100 милиона евра у сличан пројекат.

Ипак, сви сматрају да ће продаја половних кола тек постати велики бизнис.

"Мерцедес" у Франкфурту има свој изложбени простор гдје продаје коришћене аутомобиле, од којих неки имају и двогодишњу гаранцију.

Продаја половних аутомобила БМВ-а, кроз продајну мрежу ове компаније, у Њемачкој је порасла за око 13 одсто у посљедњих пет година и достигла је 250.000 возила у прошлој.

При томе су возила која нуди баварски гигант у таквом стању да (и са цијеном) конкуришу неким новим моделима такође познатих марки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана