Неправилности и у емисијама угљен-диоксида Фолксвагенa

Агенције
Неправилности и у емисијама угљен-диоксида Фолксвагенa

Франкфурт - Вриједност акција њемачког произвођача аутомобила "Фолксваген" ослабила је данас након што је компанија саопштила да постоје "нерегуларности" у нивоу емисија угљен-диоксида, које би могле да се односе на око 800.000 аутомобила у Европи.

Компанија је саопштила да проблем, откривен током истраге о емисијама дизелских мотора, може да кошта ову фирму око двије милијарде евра.


Портпарол "Фолксвагена" рекао је Би-Би-Сију да би могле бити погођене марке "Фолксваген", "Ауди", "Шкода" и "Сеат" и да је ријеч углавном о дизлеским аутомобилима, али да би могли бити укључени и бензинци.

Проблем је у одређеним типовима "мањих мотора" који су сертификовани за испуњавање стандарда о емисијама угљен-диоксида, додао је портпарол.

Угљен-диоксид доприноси ефекту стаклене баште, за разлику од азотног оксида, гаса који је био у центру пажње ранијих оптужби. Тај гас је полутант и изазива болести плућа.

Неправилности које су сада откривене односе се на начин мјерења нивоа угљен-диоксида и потрошње горива током процеса техничког прегледа појединих модела.

Акције "Фолксвагена" ослабиле су на берзи у Франкфурту за седам процената послије објављивања ове информације.

Компанија није саопштила да ли сматра да су те неправилности резултат намјерне акције нити је прецизирала који су модели погођени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана