Нека занимљива сазнања: Особе за воланом ових аутомобила су срећније

ГС
Foto: Илустрација

У партнерству са ванредним професором истраживања понашања возача Универзитета Кранфилд и оснивачицом PsiDrive-а, др Лизом Дорн, Фиат је тражио одговоре на питања да ли вожња кабриолета утиче на наше физичко и емоционално благостање.

Укратко, резултати сугеришу да боравак за воланом кабриолета чини возаче срећнијим, буднијим, а можда чак има и здравствене користи, пише Н1.

Прије теста, стил вожње сваког учесника је мјерен помоћу апликације Driver Stress Inventori, да би се видјело да ли су за воланом предиспонирани на агресију и да ли уживају у самој вожњи.

Када је кров био спуштен, сви возачи су доживјели значајно повећање од најмање шест процената у “Hedonic Tone”, мјерилу среће. Највећи утицај осjетили су агресивнији возачи, за које се наводи да су осјетили побољшање расположења за 20 одсто – више него дупло од мање агресивних возача.

Вожња са спуштеним кровом не само да је повећала позитивне емоције, већ је изазвала и смањење варијабилности откуцаја срца (ХРВ – индикатор стреса) до трећине (32 процента), што сугерише да су возачи више у контакту са својом околином током вожње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана