Неће у пензију ни послије 40 година

Агенције
Неће у пензију ни послије 40 година

Један од најчувенијих теренаца почео је да се производи 5. априла 1977. Дизајн се није промјенио ни четири деценије касније.

Ових дана обиљежава се 40 година од почетка серијске производње модела ВАЗ-2121, далеко познатијег под именом Лада Нива.

Када се појавила давне 1977, Нива је могла да се похвали диск кочницама на предњим точковима, перманентним погоном 4x4 и независним предњим вјешањем, и била је намењена прије свега вожњи по тешко проходним теренима, тамо гдје обични аутомобили не могу да прођу.

Међутим, убрзо је постала популарна и као возило које се користи у градовима, на асфалтираним путевима, како у тадашњем Совјетском Савезу, тако и у другим земљама. На врхунцу популарности, чак 70% производње извозило се на страна тржишта, у многе европске државе, па чак и у Јапан.

Током 80-тих почела је да се израђује и верзија са воланом на десној страни, па се Нива продавала и у Великој Британији и другим земљама у којима се вози лијевом страном пута. Поред стандардне варијанте са 3 врата, понуђена је и верзија са продуженим међуосовинским растојањем и 5 врата.

Године су пролазиле, а чинило се да се Нива уопште не мијења. Заиста, дизајн је остао готово непромијењен током протекле четири деценије, али матична кућа АвтоВАЗ с времена на вријеме уносила је неке новине како би модернизовала своје теренско возило.

Тако се стигло до најмодерније варијанте са ознаком "Урбан", која, између осталог, има клима уређај, бранике у боји каросерије, металик фарбу, алу фелне и зантно унапређену унутрашњост.

Лада НИва је врло брзо постала универзално теренско возило, па је доживјела бројне модификације и варијанте. На њеновј основи настало је 30-ак верзија, укључујући пик-ап, мини-ван, возило за потребе ватрогасне службе и хитне помоћи, или амфибијско војно возило.

Фабрика је у међувремену назив "Нива" замјенила једноставном ознаком "4x4", због увођења у производњу новог, модерног СУВ модела Chevrolet Niva, који су заједнички израђивали Генерал Моторс и АвтоВАЗ.

И након четири деценије, сада под другачијим именом, Нива се и даље производи, а АвтоВАЗ је одлучио да 40. рођендан овог легендарног модела обиљежи специјалним јубиларним издањем.

Модел који можете видјети на фотографијама биће симболично направљен у тачно 1.977 примјерака, а поједина возила биће офарбана у оригиналну боју из 1977. године.

Спољашњост ће остати "спартанска", уз изузетак специјалних алу фелни. На располагању ће бити неклоко боја каросерије, укључујући беж, црвену, бијелу или сиво-плаву, а сједишта и волан су пресвучени "еко кожом".

Аутомобили из јубиларне серије почеће да се продају у јуну, а сваки ће бити нумерисан од 0001 до 1977.

Иако је и након 40 година у доброј кондицији и чини се да ће вјечно трајати, према неким информацијама Нива би коначно требало да добије насљедника 2018. Да ли ће актуелна верзија тада отићи у заслужену пензију, остаје да се види.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана