Научници дали одговор: Ови аутомобили најопаснији су за пјешаке

Г.С.
Foto: Taнјуг

Стручнјаци су анализирали готово 18.000 несрећа у којима су страдали пјешаци.

Ради се о проблему који је у САД све већи: од 2009. број погинулих пјешака порастао је за 80 посто.

Истичу могућу повезаност са све популарнијим већим возилима попут СУВ-а и пик-апови. Прошлогодишња белгијска студија изнијела је снажне научне доказе који потврђују важност тежине возила, а сада је дизајн аутомобила додан као фактор ризика.

Тако да је данас поред неких данашњих возила прилично застрашујуће проћи на пјешачком пријелазу.

Ови нам резултати говоре да је наш инстинкт у праву: возила која изгледају агресивније заправо могу проузрочити више штете - рекао је Дејвид Харки, предсједник Insurance Institute for Highway Safety (ИИХС).

Истраживачи ИИХС-а измјерили су предње димензије готово 3.000 модела преузетих из извјештаја о несрећама те одредили повезаност с тежином посљедица несреће. Узели су у обзир и друге факторе ризика као што су локално ограничење брзине, доб или пол жртава несреће. Стручни тим изоставио је возила с аутоматским системом помоћи при кочењу у нужди који води рачуна о пјешацима, преноси Рапорт.ба.

Основа за поређење био је стандардни аутомобил, чија се хауба не уздиже више од 30 инча (отприлике 76 центиметара) изнад земље и чији је дио хладњака нагнут према горе под углом мањим од 65 степени. То отприлике одговара конвенционалној лимузини средње класе, аутомобилу уобичајеном међу новим америчким аутомобилима 1990-их.

Аутомобили с масивнијим обликом показали су већи ризик од несрећа са смртним исходом у којима су учествовали пјешаци. Међу такве убрајају се возила која се уздижу више од 40 инча (приближно 1 метар) са слично равним нагибом хладњака, као што су врло велики СУВ-ови, који су учествовали у 45,4 посто више смртоносних несрећа пјешака.

Чешће (43, 6 посто) су у саобраћајним несрећама учествовали аутомобили с великим подизачима, а аутомобили који с нормалним подизачима проузрочили су 25,6 посто више несрећа. Они с равним поклопцем учествовали су 25,1 посто више несрећа.

Обични СУВ-ови нису показали повећан ризик. У распону између 30 и 40 инча, угао је чинио кључну разлику, за разлику од већих возила. Истраживачи су оцијенили ризик равнијих аутомобила са стрмим вјетробранским стаклима (плус 10,7 посто) или издуженим поклопцима мотора (плус 5,9 посто) као статистички безначајан.

Према студији, што је возило више у односу на висину жртава несреће, то су повреде биле теже.

„Произвођачи могу израдити возила која су мање опасна за пјешаке. Ова масивна, коцкаста прочеља немају функционалну примјену“, рекао је Вен Ху, инжињер саобраћаја ИИХС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана