НАСА развила технологију која би могла смањити вријеме пуњења електричних возила на само пет минута

ГС
Foto: Илустрација

Многи сателити се данас користе за боље разумијевање климатских промијена, а нова експериментална технологија америчке свемирске агенције НАСА, која је развијена за хлађење орпеме у свемиру, могла би драстично смањити вријеме пуњења електричних возила на само пет минута или чак мање.

Ријеч је о техници названој "потхлађено проточно кључање" која побољшава пренос топлине с каблова за пуњење, а која би могла драматично повећати количину електричне енергије коју пуњачи данас могу испоручити возилима. То би заправо смањило вријеме пуњења батерија електричних возила, чак би омогућило пуњење од 0 до 100 посто капацитета за само пет минута или чак мање од тога.

НАСА тврди да би струја од око 1.400 ампера требала бити довољна да напуни батерију просјечног електричног аутомобила за пет минута. Из агенције кажу да напредни пуњачи испоручују струју до 520 ампера, а стандардни мање од 150 ампера.

Проблем с преласком на више од 520 ампера је то што би пуњач почео стварати значајно више топлине, због чега би постао опасан по кориснике.

Међутим, НАСА је тестирала технологију која може сигурно хладити каблове који преносе високи напон, Тим с Универзитета Purdue је обавио експеримент Flow Boiling and Condensation Experiment (FBCE) у којем су изведени експерименти с двофазним протоком флуида и преносом топлине у окружењу дуготрајне микрогравитације на Међународној свемирској станици (ISS). У суштини, кориштени су каблови хлађени текућином како би се метода тестирала. Текућина која се користила за хлађење врућих каблова била је у потхлађеном стању, односно далеко испод тачке кључања.

Користећи FBCЕ технологију тим је достигао 2.400 ампера дуж кабла користећи потхлађено проточно кључање. У експерименту је расхладна течност пумпана кроз кабл за пуњење гдје је преузимала топлоту коју ствара проводник који преноси струју.

Треба напоменути да је, иако је ово далеко више од 1.400 ампера потребних за пуњење аутомобила за пет минута, ипак ријеч о контролисаном лабораторијском експерименту те да то није исто као тест у стварном аутомобилу при стварним условима, преноси Кликс.

Ипак, из НАСА-е истичу да би се нови систем могао користити за испоруку 4,6 пута више струје у односу на најбрже доступне пуњаче намијењене електричним возилима уклањањем од 24,22 киловата топлоте. Стога технологија има потенцијал да ријеши велики проблем у процесу усвајања електричних возила, а све захваљујући томе што је првобитно дизајнирана и тестирана у свемиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана