Највећа и најбржа суперјахта на свиjету, за којом чезне и Роман Абрамович

Агенције
Највећа и најбржа суперјахта на свиjету, за којом чезне и Роман Абрамович

Свијет је добио највећу приватну јахту на свијету. "Азам" је суперјахта дуга 180 метара, вриједна 470 милиона долара и по свој прилици припашће члану саудијске краљевске породице Алвалиду Бин Талалу Алсауду.

Ово је суперлуксузни брод који ће љубоморним учинити и руског тајкуна Романа Абрамовича, познатог љубитеља јахти, чија миљеница "Еклипс" је 17 метара краћа од "Азама".  

Нови рекордер јуче је поринут у Њемачкој, по свим особинама надмашује све своје конкуренте.  

"Азам" није само најдужа јахта (дужи је од 12 даблдекер аутобуса), него је и најбржа. Са 94.000 коњских снага, достиже брзину од 30 чворова, или 56 km/h.  

- Ово је заиста прекретница у историји прављења луксузних јахти - каже Петер Лурсен, представник произвођача.  

О унутрашњости "Азама" још се не зна много, осим да ће захтhевати посаду од 50 људи.

 Према свим предвиђањима и унутрашњост би требало бар да је на нивоу Абрамовичеве јахте "Еклипс" - са луксузним апартманима, два базена, два хелиодрома, спортском двораном, биоскопом, мини-подморницом, па чак и сопственим ракетама за одбрану.

Без великих палуба за бикини журке

За разлику од Абрамовича, јахте које имају саудијски принчеви најчешће немају велике палубе на којима се одржавају разуздане журке.

  - Никад нисам видио јахту неког Арапина са великим журкама на којима се девојке у бикинијима сунчају поред базена, као што то раде Руси. Њима је више стало ди престижа, ко има већу јахту - каже Питер Сејферт из магазина "Јахтфото".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана