Најтежи BMW се приближио маси од три тоне

Indeks
Foto: Pixabay

Накрцани опремом, елементима пасивне сигурности и тешким батеријама, поједини модели аутомобила већ сад теже преко двије тоне. Многи се питају гдје је крај.

Аутомобили се већ деценијама "дебљају", како у погледу раста димензија тако и кад је маса у питању. Сви добро знају како је новији Поло габаритима и пространошћу прерастао и старије генерације Голфа, а они мало злобнији сјетит ће се да то вриједи и кад је у питању цијена. 

Сад је још стигла и свеприсутна електрификација. Иако доноси позитивне трендове по питању загађења, чињеница је да раст популарности великих аутомобила, било СУВ-ова или неких других сегмента, добар дио позитивних ефеката дијелом поништава. 

Примјерице, кад је BMW у питању, нова је седмица толико нарасла да је сада већа и од прошле генерације у продуљеној лонг изведби. Електрична изведба позната као и7 тежи чак 2.640 кг, и то прије но што се у њу утрпају возач, путници и пртљага. Под пуним (дозвољеним) оптерећењем аутомобил тежи невјеројатних 3.250 кг.

Тек незнатно бољи је недавно обновљени X7. Без возача тежи 2.480 кг. И ту није крај јер ће серијски XМ бити тежи и од прије споменута два модела. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана