Најређи међу ријеткима - постоје само 2 оваква Mclarenа VIDEO

Глас Српске
Најређи међу ријеткима - постоје само 2 оваква Mclarenа VIDEO

Са 106 произведених јединица, од којих 64 могу да се легално возе по јавним саобраћајницама, класични Mclaren F1 је свакако веома риједак призор на путевима.

Међутим, примјерак који је та компанија изабрала да представи јавности поводом 25 година од лансирања модела F1, је изузетан - један је од само два таква у свијету.

Ријеч је о аутомобилу са специфичним аеродинамичким додацима, који повећавају стабилност возила при великим брзинама. У односу на регуларну верзију, овај F1 има посебан, фиксирани задњи спојлер, масивнији предњи сплитер, као и још неке мање додатке на предњем дијелу каросерије.

Осим тога, аутомобил има и веће точкове од стандардних, дорађено ослањање и што је још важније, тркачки модификован мотор са LM спецификацијама који се врти на 1.000 обртаја више него "обични" В12 и испоручује 680 кс.

Власник овог изузетног Mclarenа F1 је Ендрју Багнал, новозеландски бизнисмен и аматерски возач трка. Његов мезимац има шасију са бројем 18, а за разлику од многих колекцијонара класичних суперспортских аутомобила, Ендрју свој F1 вози бар једном мјесечно - и каже да у томе ужива.

Овај Новозеланђанин у својој гаражи има и нови Mclaren P1, али тврди да му је класични F1 много дражи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана