Најпожељнији класични аутомобили у Европи су...

Aгенције
Најпожељнији класични аутомобили у Европи су...

Истраживање које је спровео сајт за продају половних возила AutoScaut24 показало је да сваки трећи заљубљеник у класичне аутомобиле у Европи сања да има оригинални Форд Мустанг. Друго мjесто у анкети заузео је BMW М1 из 1979, док је трећа Volkswagenова "буба".

Форд Мустанг, као аутомобил из снова изабрало је 37 одсто анкетираних, за BMW М1 одлучило се 20 одсто испитаника, док се за "бубу" определило њих 11 одсто. У анкети је учествовало 75.046 корисника услуга сајта AutoScout24 из Њемачке, Аустрије, Француске, Италије, Шпаније, Холандије и Белгије.

Можда је овако висок пласман америчке аутомобилске иконе из шездесетих у једној анкети спроведеној у Европи мало изненађење, али не треба заборавити да је овај аутомобил у посљедњих пола вијека оставио значајан траг у глобалној аутомобилској култури.

Ријеч је о моделу који се између осталог појављивао у хиљадама филмова и ТВ серија које су се гледале широм свијета, и који је као симбол аутомобилизма стекао велику популарност код многих генерација. Од представљања, 1964. године, продато је 9 милиона возила са амблемом галопирајућег коња.

Четврто мјесто у анкети заузео је оригинални британски Мини, пето Цитроен 2CV, код нас познатији као "спачек", док је шести још једна Volkswagenова икона, Комби, односно чувени модел Typ 2, који ће након више од пола вијека ускоро престати да се производи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана