Најлуђи саобраћајни прописи на свијету

Aгенције
Најлуђи саобраћајни прописи на свијету

Амерички Huffington post саставио је листу неких од најнеобичнијих саобраћајних прописа сакупљених из земља широм свијета.

Међу необичним правилима у саобраћају има оних који су некада можда и имали смисла, али су у међувремену застарјели. Има и оних за које је просто невјероватно да их је неко уопште измислио, али и оних који нису толико бесмислени, колико су неуобичајени.

На примјер, у Великој Британији још увијек постоји правило по коме возачи такси возила у Лондону морају да са собом носе "балу сијена" и "торбу у којој се налази овас". Овај увелико застарио пропис датира из периода прије појаве моторних возила, када се превоз путника обављао кочијама које су вукли коњи.

Дански возачи у обавези су да прије него што стартују аутомобил завире испод њега, како би провјерили да се тамо случајно не налази нека особа. На Кипру постоји пропис који можда и није толико необичан са становишта безбједности, али је специфичан за ту земљу. Наиме, тамошњим возачима није дозвољено да конзумирају било какву храну или пиће док управљају возилом, а то се односи и на воду.

Аутомобили у Луксембургу обавезно морају да имају брисаче ветробранског стакла, чак и ако само стакло уопште не постоји на возилу. Закон у Русији предвиђа казну за возача ако вози прљав аутомобил. Није прецизирано колико возило мора да буде нечисто да би казна била изречена, али пропис донекле подсјећа на наше правило о "прљавим таблицама".

У Њемачкој је забрањено остати без горива на аутопуту, а шпански возачи који имају проблем са видом, морају у аутомобилу имати и резервни пар наочара, поред оних које већ имају на себи. У неким градовима у тој земљи донијети су и специфични прописи о паркирању аутомобила. Наиме, предвиђено је да се возила смију паркирати на непарне датуме само на оној страни улице на којој се налазе непарни кућни бројеви.

Возачи у Естонији као обавезну опрему морају имати два клинаста комада дрвета како би их потурили испод точкова и спријечили нежељено покретање аутомобила у случају квара, док се у Француској од возача тражи да посједују алкометар у аутомобилу.

На Филипинима понедјељком није дозвољено возити аутомобиле чије се регистарске таблице завршавају бројевима 1 и 2. Овај пропис постоји и у неким другим земљама попут Кине, које покушавају да спријече загушење у саобраћају у великим градовима. И у бившој Југославији је осамдесетих година двадесетог вијека примењивано слично правило, "пар-непар", како би се из економских разлога смањило коришћење приватних аутомобила и потрошња горива.

Јапан је увео интересантан пропис како би се пјешаци заштитили од немарних возача, који јесте необичан, али је свакако примјерен. Наиме, возач ће платити казну у висини од око 50 евра ако по киши прође аутомобилом кроз бару и при том испрска пјешака на тротоару.

Познато је да су Сједињење Државе "уточиште" неких од најбесмисленијих и најзастарјелијих локалних закона уопште, па тако ни саобраћајни прописи нису изузетак.

На примјер, у Алабами је дозвољено возити једносмерном улицом у супротном смјеру, ако са на предњем дијелу возила налази фењер (!?). У тој савезној држави постоји и пропис који забрањује возачу да управља возилом са повезом преко очију.

Возачима на сасвим супротном крају САД, у Аљасци, забрањено је да на крову аутомобила возе привезаног пса.

Ма колико то бесмислено звучало, законодавац у Калифорнији предвидио је забрану искакања из аутомобила при брзинама од 65 миља на сат (око 105 km/h), а женама у тој савезној држави забрањено је да управљају аутомобилом у кућној хаљини.

У Сан Франциску није дозвољено чистити и прати аутомобил помоћу старог доњег веша.

Тенеси и Калифорнија имају сличне, необичне прописе када је ријеч о ватреном оружју и аутомобилима. Возачима у те двије државе забрањено је да пуцају на животиње из аутомобила у покрету.

Не зна се како је законодавац у Флориди дошао до формулације слиједећег прописа који гласи: Ако је слон привезан за паркинг-сат, његов власник дужан је да "уплати паркинг" за њега. У мјесту Сарасота, такође у Флориди, казна за ударање пјешака аутомобилом износи 78 долара.

У граду Мариета, у Џорџији, није дозвољено пљувати из аутомобила или аутобуса, али јесте из камиона, док ће вас у Масачусетсу казнити ако на задњем сједишту возите горилу. Када смо већ код животиња, у Невади је забрањено јахати камилу по аутопуту.

Не знамо да ли полиција заиста зауставља и кажњава возаче који у Денверу, у Колораду, недјељом возе црне аутомобиле, али такав пропис још увијек је на снази. Иако возећи бицикл није лако постићи да јурите 65 миља на сат, у Конектикату ће бициклиста бити кажњен због пребрзе вожње ако прекорачи ову брзину.

У Монтани, која је позната по сточарству, забрањено је оставити овцу без надзора у кабини камиона.

Ако је судити према застаријелим саобраћајним прописима, права жена возача и даље су угрожена у неким дијеловима САД. У Њу Орлеансу и у Мемфису постоји пропис који у случају да жена управља аутомобилом налаже да испред ње иде мушкарац са истакнутом црвеном заставом у знак упозорења.

Са друге стране, закон је заштитио оне који дијеле правду у саобраћају, па је тако у Њу Џерсију забрањено мрштити се на полицајца ако заустави ваш аутомобил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана