Најдужи скок претворио се у најдуже превртање

Агенције
Најдужи скок претворио се у најдуже превртање

Понекад чак ни пажљиво испланирана и добро припремљена каскадерска вратоломија не гарантује да ће све проћи како је замишљено.

Француски рели возач и професионални скијаш, Guerlain Chicherit, памтиће 18. март до краја живота.

Chicherit је тог дана обавио све припреме за обарање рекорда у најдужем скоку аутомобилом, који износи 101 м. Након што је узео у обзир 15 различитих параметара од којих зависи успjех његовог подухвата, као што су угао и висина скока, брзина и маса возила, приближава се рампи у специјално припремљеном аутомобилу базираном на МИНИ-ју Countryman брзином од 160 km/h.

У почетку изгледа да ће скок бити успjешан, али у последњој фази, при доскоку, предњи дио аутомобила се превише нагиње и Chicherit је препуштен основним законима динамике.

Три мјесеца након неуспелог скока, спонзор подухвата, произвођач специјалних камера GoPro, објавио је дванаестоминутни филм о овом невероватном догађају (снимак покушаја обарања рекорда почиње послије 6. минута видеа):

Брижљиво планирање скока није било довољно да Chicherit успије, али му је добра припрема аутомобила и безбједносна опрема, попут рол-бар кавеза, специјалних сједишта и сигурносних појасева, помогла да остане жив и прође без озбиљнијих повреда.

На крају, то је оно што је једино важно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана