Најчешће грешке које праве возачи приликом мијењања брзине

GS
Foto: X.com

Стручњак је подијелио своје корисне савјете за оне који пребрзо мијењају брзине и заустављају аутомобил током вожње.

У корисном видео снимку објављеном на Јутјубу, стручњак за моторе је објаснио да је уобичајена грешка гурање ручице мјењача у прву умјесто у трећу. То се догађа када возач превише гура у равној линији од друге брзине.

Да бисте исправили грешку, њежно гурните ручицу мјењача према горе, пустите је на тренутак, а затим гурните удесно и поново нагоре.

Још једна уобичајена грешка на коју овај инструктор вожње наилази је неспретно пребацивање из треће у другу брзину, која понекад грешком заврши у четвртој. Ово може довести до тога да се аутомобил затресе и застане, што може отежати саобраћај или изазвати несрећу.

Да бисте то избјегли, обавезно лагано гурните надоле од трећег, пустите на тренутак, гурните улијево и повуците надоле.

Кључне тачке које треба запамтити су: немојте форсирати и не журити.

У својој посљедњој лекцији, инструктор је показао како неки возачи упадају у замку преласка са четврту на пету и умјесто тога убаце у трећу брзину. Када се то догоди, аутомобил може залутати напријед, остављајући возача у ризику од судара.

Да бисте обезбједили несметан прелазак из четврте на пету, лагано гурните до средине, гурните удесно методом длана, а затим поново лагано гурните нагоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана