Најбржи Тесла до сада: Сустигао LaFerrari и Porsche 918

Агенције
Најбржи Тесла до сада: Сустигао LaFerrari и Porsche 918

Нова верзија Модела С има батерију од 100 kWh, а уз помоћ такозваног "лудило" мода из мjеста до стотке убрзава за нешто више од 2,5 s, што је у рангу са најбржим савременим суперспортским аутомобилима.

У компанији Тесла Моторс кажу да нови Модел S P100D од 0 до 97 km/h (0-60 миља на сат) стиже за само 2,5 с (подаци за убрзање 0-100 km/h за сада нису саопштени). По тој карактеристици, луксузна електрична лимузина стаје раме уз раме са најстартнијим спортским аутомобилима данашњице, међу којима су Bugatti Veyron Supersport, Ferrari LaFerrati, Porsche 918 Spyder.


У Тесли са поносом истичу чињеницу да је, за разлику од наведених модела који су одавно распродати (могу се набавити само као половњаци) и који имају седмоцифрену цијену у доларима или еврима, Модел S P100D знатно приступачнији, али и да има мjеста за пет одраслих путника и уз то - креће се само уз помоћ електричне енергије.

Наравно, циљна група купаца суперспортских аутомобила и луксузних електричних лимузина није иста и тешко ћете убиједити неког ко жели LaFerrari (и има довољно новца да га купи), да умјесто њега узме Модел S. Ипак, наведени подаци сигурно ће импоновати будућим власницима Тесле P100D, који ће пред пријатељима или колегама моћи да се похвале како је њихов ауто брз као најбржи Ferrari или Porsche.

Међутим, што је још важније за власника једног електричног аутомобила, нови Модел S опремљен је батеријом капацитета 100 kWh, а доступан је искључиво у конфигурацији са два електромотора и погоном на сва 4 точка. Тесла Моторс тврди да није у питању обичан софтверски апдејт постојеће батерији од 90 kWh, већ да је ријеч о потпуно новој компоненти.

Још битније је то што Модел S P100D има већу аутономију у вожњи. Аутомобил са једним пуњењем батерија може да пређе и до 507 км, ако се мери по америчком EPA тесту, односно 613 км, када се као критеријум узме стандардизовани тест који спроводи Европска унија (NEDC).

Новост је и да ће батерије већег капацитета, осим у Моделу С, бити доступне и у кросоверу, Моделу H. Уз помоћ "лудило" мода, Модел H P100D убрзаваће од 0 до 97 km/h за 2,9 с. Са једним пуњењем батерија, радијус кретања износи 465 км (по EPA тесту), или 542 км (NEDC).

Када је ријеч о цијенама, Модел S P100D коштаће на америчком тржишту од 134.500 долара, а Модел H P100D од 135.500 долара, а продаја почиње у септембру.

Тесла је омогућио да и купци/власници Модела P90D осете благодети најновијих унапређења. Наиме, они који су већ уплатили тај аутомобил, а возило им још увијек није испоручено, могу да доплате 10.000 долара за батерију од 100 kWh. Са друге стране, власници који у својим гаражама већ имају Модел P90D, са "лудило" модом, треба да издвоје 20.000 долара да би унапредили свој ауто до нивоа P100D.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана