Може ли јефтини Datsun да освоји руско тржиште?

Агенције
Може ли јефтини Datsun да освоји руско тржиште?

Након обнављања марке Datsun као свог новог нискобуџетног бренда и лансирања првог модела GO, за индијско тржиште, у Русији је представљена лимузина on-Do која ће се производити у фабрици АвтоВАЗ у руском граду Тољати.

Своје необично име овај модел дугује комбинацији ријечи из руског и јапанског језика, а у слободном преводу on-Do значи "он путује" или "он се креће"

Већ на први поглед види се да нови Datsun неодољиво подсjећа на модел Лада Гранта, што не треба да чуди с обзиром да групација Renault-Nissan има удио у власништву АвтоВАЗ-а који производи возила марке Лада.

Datsun on-Do је компактна лимузина са 4 врата у којој може да се превезе 5 особа. Аутомобил је дугачак 4.337 мм, широк 1.700 мм, а висок 1.500 мм, и располаже са веома дарежљивих 530 литара пртљажног простора.

Палета погонских јединица своди се на један једини мотор, 1.6 литарски атмосферски бензинац са 88 кс (65 kW).

Datsun on-Do појачаће конкуренцију у класи јефтиних седана, који су популарни на великим аутомобилским тржиштима са значајним могућностима раста продаје путничких возила, а у која спада и руско.

У јапанској компанији кажу да ће овај аутомобил у Русији коштати испод 400.000 рубаља (8.240 евра), а тачна цијена биће позната уочи почетка продаје, током љета 2014.

Datsun планира постепену експанзију продаје у тој земљи, тако да ће се нови модел најприје наћи у 25 нових салона, а у слиједеће две године биће отворено још 75 представништава широм Русије.

Презентацији новог Datsunа у Русији присуствовао је извршни директор Нисана, Карлос Госн. Он је рекао да је Русија као пето највеће аутомобилско тржиште на свијету веома значајна за јапанску компанију.

"Планирамо да до 2017. утростручимо продају наших возила у Русији и да удвостручимо тржишно учешће", истакао је Госн.

Амбициозни планови свакако подразумевају и значајан допринос у продаји Datsunовог новог модела. Да би у томе успио, јапански произвођач мораће уз ниску цијену да купцима понуди и одговарајућу опрему, попут основних система безбједности, клима уређаја и сл.

Примјерак који је приказан на фотографијама има богатији пакет опреме који укључује све горе наведене ставке, али и алу фелне, предња свијетла за маглу, електроподизаче прозора, аутоматски клима уређај...

Datsun ће свакако понудити и огољенију верзију чија би цијена била приступачнија и конкурентна сличним моделима на руском тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана