Може ли европска мрежа да издржи 100 милиона електричних аутомобила?

ГС
Може ли европска мрежа да издржи 100 милиона електричних аутомобила?

Чак и при 50-процентном удјелу електричних аутомобила у европском возном парку, неконтролисано пуњење би могло да преоптерети локалне електричне мреже.

Како сада ствари стоје, електрични аутомобили требало би да доминирају у европском друмском саобраћају за десетак година. Слагали се ми или не са том визијом, Европске унија донела је јасна правила, а произвођачи аутомобила се прилагођавају и окрећу ка електричној мобилности.

Милиони аутомобила у будућности ће морати да се пуне ​​електричном енергијом, па се поставља питање да ли електрична мрежа може да издржи такав притисак?

Према студији електроенергетске асоцијације Еурелецтриц и консултантске куће ЕY, европска електрична мрежа може да поднесе више од 100 милиона електричних аутомобила.

Међутим, припреме су неопходне. Стручњаци очекују око 135 милиона електричних возила на путевима до 2035, што је око 132 милиона више него данас. До тада ће на мрежу морати да се споји 65 милиона пуњача, од чега 85 одсто у приватним домаћинствима.

Чак и при 50-процентном уделу електричних аутомобила, неконтролисано пуњење могло би да преоптерети локалне електричне мреже, због чега је, према мишљењу стручњака, неопходна интелигентна контрола процеса пуњења.

Препоручује се дигитализација електричне мреже како би се предвидело и оптимизовало понашање купаца и како би се самњило оптерећење на мрежу.

Потребни су такође интелигентни пуњачи и системи за складиштење електричне енергије у градовима (батерије великих капацитета) како би ублажили краткорочну велику потражњу.

Дакле, проблема нема, али би могло и да их буде, поготово у неповољним раздобљима године (када је смањена производња електричне енергије).

Све ово донекле подсећа на муке наших возача из прошлости, несташице горива и вожњу пар–непар.

И ова студија показује да је Европи потребна нова енергетска политика. Ослањање само на обновљиве изворе енергије очигледно неће бити довољно за задовољавање свих апетита, преноси б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана