Морална дилема самовозећих аутомобила биће застрашујућа

Агенције
Морална дилема самовозећих аутомобила биће застрашујућа

Један од најубедљивијих аргумената који иде у прилог увођењу аутономних возила јесте повећање безбjедности у вожњи и смањење броја страдалих на путевима. Ипак, поставља се питање како ће компјутер у аутомобилу реаговати у ситуацијама када је несрећа неизбjежна и када буде морао да бира кога ће од два угрожена учесника у саобраћају спасити, а кога "жртвовати".

У ауто-индустрији готово да не постоји дилема око тога да су "аутомобили без возача" будућност. Скоро сви велики свjетски произвођачи раде на развоју технологије за аутономну вожњу, а на истом задатку су и ИТ гиганти попут компаније Google.

И док инжењери и научници хладно и прорачунато извршавају своје техничке задатке, највише недоумица изазива морална дилема пред којом ће се једног дана у будућности наћи рачунари који управљају самовозећим аутомобилима, али и правно питање ко ће бити одговоран ако неко буде повређен или погине у саобраћајној несрећи.

На таква и слична питања још увијек не постоје конкретни одговори, иако се у јавности и медијима о овим проблемима све чешће дискутује. Поједини медији иду тако далеко у разматрању ове теме, да наводе драстичне примјере попут оног када ауто без возача мора да одлучи да ли да избјегне групу дјеце која су се нашла на путу тако што ће нагло скренути и ударити у неку чврсту препреку усмртивши или тешко повредивши путнике који се налазе у возилу.

Да би компјутер у аутомобилу без возача могао да донесе такву одлуку у дјелићу секунде, морао би да има све релевантне информације али и веома развијен софтвер који ће се изборити са свим могућим сценаријима конкретне саобраћајне несреће - прије него што се она уопште и догоди.

Па чак и тада, можда ће морати да одлучује о томе да практично убије људско биће.

Као што је већ речено, оваква питања и даље су без правог одговора, али нису препрека да се настави са развојем технологија самовозећих аутомобила. Мотивација за увођење у саобраћај аутономних возила је веома јака и статистички оправдана.

Наиме, само у САД у саобраћајним незгодама на путевима годишње погине око 30.000 људи, док у свијету тај број прелази 1.000.000. У огромној већини случајева, ове несреће су изазване људским фактором.

Када се човјек избаци из те једначине, очекује се да ће се број погинулих у друмском саобраћају драматично смањити. А ко би се уопште усудио да се супротстави таковом бољитку за човјечанство?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана