Многи возачи праве грешку: Ова навика може бити штетна по здравље

GS
Foto: X.com

Многи возачи који немају климе возе са отвореним прозорима по врућем времену. Међутим, ова навика може бити штетна по здравље.

Вожња са отвореним прозорима загађује плућа и прља унутрашњост аутомобила, пише "Behind the Wheel"". Пијесак, ситно камење, полен и прашина лакше улазе у аутомобил, а то може бити окидач за појаву симптома алергије.

Ако возите главним путевима са отвореним прозорима, покупићете до 45 одсто загађења које бисте иначе покупили за 24 сата, преноси Б92.

Ако имате клима уређај и спустите прозоре јер се надате да ћете уштедети новац, имамо лоше вијести.

"Покретање клима уређаја током вожње је заправо ефикасније и економичније у поређењу са вожњом са спуштеним прозорима", рекао је Дејвид Бенет, стручњак за поправку аутомобилских клима уређаја Америчког удружења за аутомобиле (ААА).

Можда нисте знали да полиција може да вас казни ако не затворите прозоре аутомобила. Закон о безбедности саобраћаја на путевима наводи да, прије напуштања возила, возач мора предузети све мјере да спријечи да аутомобил сам крене или да га друга лица покрену.

То укључује гашење мотора, закључавање возила, узимање кључа, али и затварање прозора. Ако то не учините, ризикујете казну од 30 евра, па размислите сљедећи пут прије него што одлучите да оставите аутомобил да се "провјетри".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана