Мицубиши варао на гориву 25 година

Танјуг
Мицубиши варао на гориву 25 година

Токио - Јапанска аутомобилска компанија "Мицубиши" признала је јуче да у посљедњих 25 година користи неисправан метод тестирања ефикасности потрошње горива.

- За домаће тржиште користимо овај метод од 1991. године - изјавио је потпредсједник "Мицубишија" Рјуго Накао, али је подвукао да не зна колико је модела погођено проблемом намјештања резултата лабораторијских тестова како би била приказана већа ефикасност потрошње горива од реалне.

Из "Мицубишија" су прошле недеље саопштили да ће обуставити производњу и продају мини-аутомобила у Јапану и да ће покренути истрагу у вези са возилима продатим у иностранству.

- Утврдили смо да је тестирање потрошње горива спроведено на неодговарајући начин како би била представљена боља стопа потрошње од реалне - изјавио је предсједник "Мицубишија" Тецуро Акјава и додао да је метода тестирања потрошње аутомобила била другачија од оне која је прописана јапанским законом.

Овим проблемом су погођена возила међу којима су и модели "ек вагон", "ек спејс", "дајз" и "дајз рокс", које "Мицубиши" производи за ривалски "Нисан". Манипулације су откривене након што су у "Нисану" утврдили недосљедности у подацима о ефикасности потрошње горива и извијестили о очигледним неправилностима.

Ово откриће долази у свјетлу глобалног скандала који је погодио њемачку компанију "Фолксваген". Њемачки див и други по величини произвођач аутомобила у свијету је у септембру прошле године признао да је у 11 милиона својих аутомобила уградио софтвер за манипулације вриједностима издувних гасова.

"Фолксваген" одгодио опозив

"Фолксваген" је објавио да одгађа опозив на десетине хиљада возила чији је циљ био уклањање софтвера за манипулације вриједностима издувних гасова. Одлука о одгађању опозива донесена је јер "Фолксваген" није добио одобрење регулаторних власти за поправку возила.

Опозив модела "пасат" је требало да буде реализован до краја ове седмице, али су "Фолксвагенова" возила још под провјером њемачке Савезне агенције за саобраћај. Зелено свјетло није добијено ни за опозив модела "голф".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана