Мерцедесов нови прототип: Електрични концепт обећава домет од хиљаду километара

auto republika
Foto: auto republika/printscreen

Мерцедес ће почетком јануара на сајму ЦЕС у Лас Вегасу представити нови прототип под називом ЕQXX који би требало да располаже са дометом од најмање 1.000 км. Њемачка марка је још раније најављивала овај концепт, али се тада говорило да ће бити у стању да превали чак 1.200 км са пуном батеријом, но отада су процјене постале мање амбициозне.

Произвођач из Штутгарта истиче да ће најављени аутомобил бити “најефикаснији Мерцедес” до сада. Обећавају да ће му бити потребно мање од 10 кWх да пређе 100 км. Уколико би се такве вриједности пренијеле на ЕQС код којег највећа батерија има 108 кWх, онда би ова електрична перјаница била способна да пређе 1.080 км.

Како “трокрака звијезда” планира да дође до оваквих, у овом тренутку, апстрактних бројки за ЕВ моделе? Па, поента је у аеродинамичности аутомобила. Њихов циљ је да учине најављени концепт што је могуће аеродинамичнијим, и стога су погледали у своју прошлост. Не тако давно, 2015. године Мерцедес је представио концепт Висион ИАА.

Овај четвороточкаш имао је невјероватан коефицијент отпора ваздуха од свега 0,19. Иако је ријеч о феноменалном резултату, један модел Волксwагена – XЛ1 посједовао је још мањи коефицијент од свега 0,189.

Од предстојећег ЕQXX очекује се да макар изједначи резултат који је поставио његов предак. Мерцедес је потврдио да је на концепту радило и његово одјељење из Формуле 1, примјењујући своје знање стечено током хибридне ере у овом шампионату током које су се осам пута окитили титулом свјетског првака.

За крај, неке колеге из иностранства вјерују да ће ЕQXX заправо бити уводник у причу о новом адмиралском броду за ЕQ подбренд Мерцедеса. С друге стране, истиче се прича да је ријеч само о демонстрацији технологије, те да би будући ЕВ модели могли да користе рјешења примијењена код овог концепта. Било како било, више о моделу ЕQXX сазнаћемо на премијери заказаној за 3. јануар наредне године

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана