Мерцедесов футуристички концепт малог кросовера

Агенције
Мерцедесов футуристички концепт малог кросовера

Мерцедес је представио концепт малог кросовера G-Code који за погон користи водоник и електричну енергију. Аутомобил ће имати премијеру крајем новембра, на ауто-салону у Лос Анђелесу, а њемачки произвођач за сада нема у плану серијску верзију.

Концепт G-Code свjедочи о томе да у Мерцедесу ипак размишљају и о мањим моделима који би у гами заузели позицију испод актуелне породице компактних возила са предњим погоном.

Аутомобил је дугачак 4.100 мм, широк 1.900 мм, а висок 1.500 мм, и у поређењу са тренутно најмањим Мерцедесовим кросовером, моделом GLA, краћи је за 32 цм.

Ако би се Мерцедес неким случајем ипак одлучио за серијску производњу овог возила, продукцијска верзија коцепта F-Code била би на тржишту ривал будућем најмањем Аудијевом кросоверу, Q1, који је најављен за 2016.

G-Code карактеришу изразито заобљене линије, као резултат сарадње два Мерцедесова дизајнерска студија - њемачког и кинеског.

Аутомобил има минималне препусте каросерије иза точкова, чиме је добијен већи корисни простор за смјештај путника у кабини.

Предњи дио возила је оштро засјечен, са доминантном маском хладњака и LED фаровима у облику стилизованог слова G.

На задњем дjелу истичу се LED стоп свjетла која су визуелно међусобно повезана уском свjетлосном траком.

Због релативно мале дужине возила, дизајнери су одлучили да скрате задњи пар врата и да им обрну смjер отварања.

На тај начин, путницима који седе позади омогућен је лакши приступ кабини.

 

Ако се питате гдjе су спољни ретровизори, одговор је - нема их. Или бар не у оном класичном смислу.

Умjесто стандардних огледала ту су двије мале камере на А стубовима окренуте позади, чија се слика репродукује на централно постављени дисплеј инструмент табле.

Каросерија садржи још једно футуристичко решење - боју која уједно служи као соларни панел помоћу којег аутомобил добија електричну енергију по сунчаном времену.

Осим из сунчевог зрачења, спољашњост возила у стању је да генерише и електростатичку енергију која настаје приликом кретања возила када ваздух струји преко каросерије.

Колико су творци овог аутомобила водили рачуна о енергетској ефикасности, говори податак да је у аутомобил уграђено такозвано "power-on-the-move" ослањање, које претвара енергију кретања амортизера и опруга у електричну енергију.

Унутрашњост концепта открива нова необична рjешења, попут широког, централно постављеног дисплеја, умjесто класичних инструмената испред возача, док је управљач који се састоји од двије вертикалне ручице замјенио стандардни округли волан.

У кабини има мјеста за 4 путника, а сваки од њих има сопствено, спортски обликовано сједиште, са специјалним сигурносним појасевима који се везују у 4 тачке.

Детаљи о погонском систему нису саопштени, али је Мерцедес открио да је у питању хибридни мотор који се састоји од турбо-пуњене јединице на водоник (покреће предњу осовину) и електромотора који снагу шаље на задњу осовину, тако да G-Code има погон на сва 4 точка.

Иако Мерцедес тврди да ће G-Code остати само на нивоу концепта, нема сумње да компанију интересују реакције стручне јавности и љубитеља ове марке, па је могуће да дизајнерска студија послужи као основа за неки нови модел у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана