Мерцедес у Паризу 2012.

Агенције
Мерцедес у Паризу 2012.

Ако је на сајму аутомобила у Женеви главна звиједа Мерцедесовог штанда била потпуно нова А класа, њемачки произвођач је у Паризу акценат ставио на возила са алтернативним погоном. Премијеру је имао серијски модел Мерцедес SLS AMG Electric Drive, а поред њега представљена је Б класа са елекричним погоном и погоном на природни гас.

Посjетиоци ауто-салона у Паризу неће имати прилику да премијерно виде неки нови Мерцедесов аутомобил са класичним погоном, али зато могу присуствовати свjетској премијери, како кажу у Мерцедесу, најснажнијег AMG модела свих времена.

Зачудо, умjесто мотора са унутрашњим сагорjевањем, овај Мерцедес AMG ради на електричну енергију.

Мерцедес SLS AMG Electric Drive опремљен је са четири електромотора чија укупна снага износи 750 кс, а максимални обртни момент чак 1.000 Нм.

Електромотори су распоређени близу точкова, а захваљујући снази коју развијају, овај аутомобил у стању је да од 0 до 100 km/h стигне за 3,9 секунди, док је максимална брзина електронски ограничена на 250 km/h.

Ексклузивитет посjедовања и вожње једног оваквог аутомобила његове будуће власнике коштаће 416.500 евра, што је више него дупло у односу на стандардни Мерцедес SLS AMG GT Coupe.

 

Мерцедес је у Паризу представио још један аутомобил са новим Electric Drive системом, који ће се у будућности налазити у свим електричним путничким возилима марки Мерцедес и Смарт.

Ријеч је о концепту Мерцедеса Б класе са електромотором који развија 134 кс и 310 Nm максималног обртног момента. У Мерцедесу кажу да ће са једним пуњењем батерије електрична Б класа моћи да пређе до 200 км.

Овај аутомобил од 0 до 100 km/h убрзава за нешто мање од 10 секунди, прије него што достигне максималних 150 km/h.

Батерија се налази у поду аутомобила, непосредно испред задње осовине, тако да ће електрична верзија располагати са једнаким корисним простором у кабини као и стандардни Мерцедес Б класе.

Мерцедесови инжењери предвидели су да се батерија, осим на стандардој кућној утичници, може допунити и уз помоћ додатног, брзог пуњача од 400 V. Ако се користи брзи пуњач, у Мерцедесу кажу да се батерија за мање од једног сата може допунити толико да је са возилом могуће прећи још 100 км.

Њемачка компанија је саопштила да планира да серијску верзију електричног Мерцедеса Б класе понуди тржишту 2014. године, тако да ће се овај аутомобил придружити другим електричним моделима из ове куће, Мерцедесу SLS AMG Electric Drive и Smartu Brabus Electric Drive.

Трећа Мерцедесова премијера неког возила са алтернативним погоном такође се заснива на новој Б класи тог произвођача. Умjесто електричне енергије, извор напајања овог пута је природни гас.

Ријеч је о моделу Б200, на којем је примењен нови модуларни ENERGY SPACE концепт конструкције. Карактерстика овог концепта је да се испод задњих сjедишта аутомобила налази дупли под који обезбjеђује простор за два мала и један већи резервоар за природни гас.

Максимална запремина резервоара износи 125 литара гаса, што одговара маси од око 21 кг. Захваљујући оваквој позицији резервоара за гас, није се изгубило на простору у кабини и пртљажнику аутомобила.

У Мерцедесу кажу да Б класа са погоном на природни гас има за 16 % мању CO2 емисију у односну на стандардну бензинску верзију, док уштеда у трошковима за гориво износи око 50 одсто.

Према фабричким подацима, просjечна потрошња аутомобила износи 4,2 кг гаса на пређених 100 км, при емисији угљен-диоксида од 115 г/км. Максимални радијус кретања, такође приликом вожње искључиво на природни гас, износи до 500 км.

Мотор Мерцедеса B200 са погоном на природни гас развија 156 кс и омогућава убрзање 0-100 km/h за 9,1 с, док максимална брзина аутомобила износи 200 km/h. Снага мотора преноси се на предње точкове помоћу ручног или седмостепеног мjењача са дуплим квачилом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана