Мерцедес S63 AMG за 2014.

Aгенције
Мерцедес S63 AMG за 2014.

Након кратке видео најаве, Мерцедес је објавио фотографије и техничке детаље нове генерације модела S63 AMG.

Мерцедес S63 AMG представља спој врхунске луксузне лимузине и спортских карактеристика које посjедују AMG модели. Спољашњост овог аутомобила открива то посматрачу већ на први поглед:

Типични AMG стилски елементи почињу са агресивнијим предњим браником, да би се наставили аеродинамичким додацима на праговима аутомобила и специјално дизајнираним 19 инчним алу фелнама кроз које се назиру снажне чељусти кочница, а завршавају се задњим, четвороструким издувним цијевима.

У Мерцедесу кажу да је је нови S63 AMG у односу на претходника лакши и до 100 кг. Смањењу масе највише су допринијеле лакше фелне, акумулатор и кочиони систем.

У изради каросерије обилато је коришћен алуминијум, укључујучи и елементе предњег дијела шкољке аутомобила и кров, док је удубљење у коме се налази резервни точак израђено од угљеничких влакана.

Као резултат свега тога, маса празног возила (али са пуним резервоаром) у верзији са краћим међуосовинским растојањем износи 1.970 кг, док је модел са већим растојањем између осовина тежак 1.995 кг.

Елегантна унутрашњост стандарнде S класе прилагођена је спортским атрибутима AMG аутомобила, а то се најбоље рефлектује кроз избор боја и материјала.

Доминирају црна и графитна боја, као и кожа, алуминијум и материјали од угљеничних влакана.

Срце новог Мерцедеса S63 AMG је 5.5 литарски Би-турбо са директним убризгавањем, који у овој верзији развија 436 kW / 593 кс и располаже са максималним обртним моментом од 900 Нм. Чак и у овако снажном аутомобилу водило се рачуна о економичности и загађењу, тако да је S63 AMG опремљен ECO стоп/старт системом.

Мотор је повезан са седмобрзинским AMG SPEEDSHIFT MCT мJењачем који има три мода рада: "C" (Controlled Efficiency), "S" (Спорт) и "М" (Manual).

Када је ријеч о перформансама, аутомобил оправдава своју репутацију. Од 0 до 100 km/h убрзава за 4,4 с, без обзира да ли је у питању верзија са краћим или дужим међуосовинским растојањем.

Поред ове две верзије које имају задњи погон, у понуди ће се наћи и 4MATIC модел са дугачким међосовоинским растојањем, а у Мерцедесу кажу да он постиже још боље убрзање и да из мjеста до "стотке" стиже за свега 4 секунде.

Максимална брзина све три верзије електронски је ограничена на 250 km/h.

Иако то није најважнија ставка када се купци опредељују за овакав аутомобил, Мерцедес је објавио и фабричке податке о потрошњи горива.

Модели са погоном на задње точкове просhечно ће трошити 10 л/100 км, а код 4MATIC верзије потрошња се пење на незнатно већих 10,3 л/100 км.

Купцима ће бити омогућено да додатно унапреде свој S63 AMG и конфигуришу га по сопственој жељи. У понуди су између осталог и опционе керамичке кочнице, које су 20 одсто лакше од стандардних.

Попут стандардне S класе, и на моделу S63 AMG доступна су бројна савремена технолошка рjешења, а издвајамо систем Magic Body Control који користи специјалну камеру инсталирану иза вjетробранског стакла која снима конфигурацију пута испред возила.

На основу прикупљених података, систем аутоматски подешава ослањање и прилагођава га путу по којем се возило креће.

Мерцедес S63 AMG за 2014. имаће званичну премијеру на сајму аутомобила у Франкфурту, а у продаји ће се наћи до краја 2013. године. Цијена ће бити накнадно објављена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана