Мерцедес: Цио аутомобил биће соларни панел

Агенције
Мерцедес: Цио аутомобил биће соларни панел

У време када произвођачи аутомобила покушавају да на сваки могући начин смање потрошњу горива и емисије штетних гасова, Мерцедес је представио концепт који иде корак даље у том смјеру.

Мерцедес је у понедјељак објавио прве фотографије и техничке детаље новог концепта G-Code, уочи сајма у Лос Анђелесу гдjе ће овај кросовер имати званичну премијеру.

Осим необичног дизајна, G-Code карактеришу и футуристичке технологије и системи који треба да допринесу већој енегретској ефикасности аутомобила и искоришћењу обновљивих извора енергије, као што је сунчево зрачење или струјање ваздуха.

Мерцедес је предвидио да се за погон возила користи систем који се напаја водоником и електричном енергијом.

Идеја је да се дио те енергије добија управо од Сунца, али за разлику од неких других модела, попут Toyote Prius, Мерцедес неће користити класичне соларне панеле.

Умjесто њих, њемачки произвођач замислио је да практично читава каросерија представља један велики колектор сунчевог зрачења. Тајна је у хемијском саставу и структури фарбе којом је третирана спољашњост аутомобила и која је способна да соларну енергију претвара у електричну струју.

Осим тога, спољне површине возила генерисаће електростатичку енергију насталу кретањем ваздуха око аутомобила у вожњи, односно струјањем вјетра када возило стоји.

Ако вам све ово звучи као научна фантастика, донекле сте у праву. Мерцедес још увијек није произвео такву фарбу и генераторе електростатичке енергије, али су те технологије већ у припреми.

Због тога је G-Code у овом тренутку још увијек само амбициозна дизајнерска студија која показује један од могућих праваца како ће се Мерцедесови аутомобили развијати у будућности:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана