Мерцедес-Бенз CLК LМ тражи новог власника

GS
Мерцедес-Бенз CLК LМ тражи новог власника

Мерцедес-Бенз CLК GTR је икона endurance утрка, а беспријекоран примјерак његове друге генерације, ЦЛК ЛМ, појавио се на тржишту половних аутомобила у Великој Британији. Оно што овај аутомобил чини посебним је то што је модифициран како би био легалан на цести.

Тим инжењера у АМГ-у је "оживио" ЦЛК ГТР тако што је купио шасију модела МцЛарен Ф1 ГТР #11R од приватног тркаћег тима Larbre Competition, након чега је наставио с ремонтом каросерије и уградњом свог мотора. Након само 128 дана аутомобил је имао такмичарски деби, одмах је постао конкурентан и на крају је освојио конструкторско и возачко првенство у ФИА ГТ шампионату 1997. године.

Мерцедес се потом фокусирао на утрку 24 сата Ле Манса те је модифицирао ЦЛК ГТР елегантнијом каросеријом како би боље одговарала дугим правцима стазе. Тако је рође Мерцедес ЦЛК ЛМ. Иако није никада побиједио на Ле Мансу, ипак је тријумфовао у FIA GТ Championshipu 1998. године.

CLK LМ се сада продаје и један је од четири примјерка које је произвео Мерцедес-Бенз. Кориштен је као тестно возило, а потом је продан након сезоне 1998. године. Потом је провео дуги низ година у приватној колекцији у Јапану, након чега га је 2013. године купио француски колекционар 2017. године. Аутомобил је боравио у Великој Британији у протеклих неколико година те је регистрован за цестовну употребу. Опсежно је сервисиран у априлу 2021. године, добио је нови резервоар горива, нове пумпе горива, карбонске кочионе дискове, нови овјес и противпожарни систем, преноси Кликс

Цијена није објављена, али се очекује да ће бити осмоцифрена.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана