Менсоријев Ферари Ф8 Спајдер изгледа још агресивније и развија 880 КС

Кликс
Foto: принтскрин

Менсори је познат по томе што већ привлачне аутомобиле претвори у праве магнете за погледе, а то је случај и с Фераријевим моделом Ф8 Спајдер.

Иако Менсоријеви стручњаци знају претјерати, овог пута су обавили посао "с мјером" те су на прави начин приказали "дивљу страну" Ферарија Ф8 Спајдер. У фокусу су бројни карбонски детаљи због којих изгледа агресивније.

Умјесто потпуног преображаја, Менсори се одлучио за "софт кит", али овај пакет баш и није "благ" јер кабриолет високих перформанси изгледа агресивно из сваког угла.

Мансоријев"софт кит" не подразумијева промјене оригиналних каросеријских панела, него додавање карбонских дијелова са жутим детаљима што представља контраст традиционалној црвеној боји.

Пакет је доступан и за цоупе Ф8 Трибуто, а укључује мноштво компоненти укључујући истакнути предњи сплитер, проширене прагове и дводјелни дифузор. Кућишта бочних ретровизора су "умочена у карбон", а назад је додарни спојлер постављен изнад интегрисаног фабричког. Ручке на вратима су карбонске, као и усисници зрака за В8 мотор.

Ријеч је о 3,9-литарском мотору чију је снагу Менсори повећао на 880 КС и колосалних 960 Нм обртног момента. Ферари Ф8 Спајдер од 0 до 100 км/х убрзава за 2,6 секунди, што је за 0,3 секунде мање у односу на "фабричко" вријеме. Максимална брзина је вјероватно већа од 340 км/х коју достиже стандардни модел.

Менсори је уклонио фабричке фелге те их замијенио властитим црним сетом, односно, 21-инчним предњим и 22-инчним стражњим фелугама. Вањске ивице су жуте боје те се слажу с великим кочионим клијештима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана