Механичари "Тесле" пријете штрајком

Срна
Foto: Агенције

Радници америчке компаније "Тесла" у Шведској најавили су штрајк 27. октобра, уколико се произвођач аутомобила на електрични погон не сагласи са потписивањем колективног уговора о платама, саопштено је из Синдиката металних радника "ИФ Метал".

- Већ дужи временски период безуспјешно покушавамо да разговарамо са `Теслом` о потписивању колективног уговора. Не видимо друго рјешење осим ступања у штрајк - наводи се у саопштењу.

Портпарол "ИФ Метала" Јеспер Петерсон рекао је да ће обустава рада обухватити 120 механичара "Тесле" у седам радионица широм Шведске. Према његовим ријечима, велики број радника "Тесле" у Шведској чланови су "ИФ Метала", али није објавио тачан број.

Упркос чланству у синдикатима, радници не могу имати користи од ширег колективног уговора. Преговори се воде од сектора до сектора, а колективни уговори су основа модела тржита рада у Шведској и покривају готово 90 одсто запослених и гарант су стандардном износу примања и услова рада.

- Спор се води због плата, пензија и осигурања наших чланова. На крају се све своди на поштовање регулатива тржишта рада Шведске - изјавио је званичник "ИФ Метала" Вели-Пека Сајкала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана