“Мецедес“ - 100 километара “везаних очију“!

automagazin.rs
“Мецедес“ - 100 километара “везаних очију“!

Компанија Дајмлер објавила је, да је нова генерација модела Мерцедес-Бенц S-Класа, опремљена системом аутономне вожње Intelligent Drive, успjешно прешла пут од 100 километара, од Манхајма до Форцхајма, у условима реалног саобраћаја. Додуше, с обзиром на то да се S-Класа кретала у реалном саобраћају, "за сваки случај" у аутомобилу је био искусни возач.

Аутомобил је ишао стазом Берте Бенц (супруга Карла Бенца), која је прије 125 година имала прву вожњу аутомобила на дужој дистанци (106 км) и тако поставила темеље модерног аутомобила. Аутомобил је на свом потпуно аутоматизованом "путовању" морао да поштује саобраћајне прописе, стаје на семафорима, кружним токовима, пјешачким прелазима, али и да проналази ријешења за претицања...  

Исту удаљеност, Мерцедес-Бенц S-Класа је могла прећи аутопутем, али Дајмлер је одлучио да вjерно копира трасу пионирске вожње Бертхе Бенз из 1888. године.

Аутономна возила посматрамо као важан корак на путу ка вожњи без саобраћајних незгода. Оваква возила ће обезбjедити више комфора и безбjедности за све учеснике у саобраћају" - изјавио је шеф Мерцедеса, Дитер Зече.

Мерцедес истиче, да њихов циљ није да онемогуће возачу уживање у вожњи. Ко жели, моћи ће да управља возилом сам и у будућности.  

Базу сустема Intelligent Drive чине технологије, које Мерцедес и данас користи као опциону опрему у моделима Е-Класа и S-Класа, а то су: радарски темпомат Distronic Plus, систем асистенције за правилно одржавање правца Steering Assist и Stop&Go Pilot, који контролише заустављање и кретање у колони.

Од актуелне S-Класа, која се налази на тржишту, експериментални аутомобил се разликује по системима за контролу удаљености објеката преко предње стерео камере, три дуготаласна радара, четири краткоталасна радара, и камером у боји за читање саобраћајних знакова. Додатна камера је интегрисана и у задњи дио аутомобила. У креирање специјалне 3D мапе и планирање трасе, били су укључени и Технолошки институт из Карлсрухеа и финска Нокиа.

Све вријеме током вожње, за воланом је сједео искусни возач, који је у сваком тренутку био спреман да интервенише у случају да електронски мозак аутомобила не процени правилно ситуацију испред. Свака интерненција возача, улазила би у крајњу оцијену ове вожње.

Њемачки Мерцедес-Бенц планира да потпуно аутономне аутомобила на тржиште уведе до 2020. године. Сличне планове има и Google са Тојотом и Аудијем, а не заостаје ни Нисан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана