McLaren P1 GTR - 1.000 коња само за стазу

Агенције
McLaren P1 GTR - 1.000 коња само за стазу

Concours d'Elegance који се одржава у Пебл Бичу у Калифорнији прилика је да произвођачи аутомобила изађу пред публику са оним најбољим што имају. McLaren је искористио ову манифестацију да представи дизајнерски концепт тркачке верзије модела P1.

Британски произвођач недавно је потврдио да ће 2015. пробраним купцима понудити тркачки P1, а сада смо у прилици да видимо како ће тај аутомобил изгледати.

Приликом конструисања McLarenа P1 у компанији су непрекидно истицали да им није циљ да он буде доминантан када је ријеч о максималној брзини коју може да постигне, већ да желе да направе најбржи серијски аутомобил на стази.

Након што су 2013. представили стандардни P1, нови корак ка том циљу биће његова тркачка верзија, P1 GTR, за коју је задужено McLarenово одељење за специјалне операције.

У поређењу са класичним McLarenом P1, GTR се већ на први поглед разликује по аеродинамичним додацима.

На предњем дијелу примећује се нови, масивнији усмјеривач ваздуха, док су лукови на предњим крилима проширени, с обзиром да је траг точкова шири за 80 мм.

Ретровизори су премјештени са врата на предње кровне носаче, док је задњи спојлер, који се код регуларног P1 извлачи и увлачи по потреби, замјењен великим фиксним спојлером.

Задњи дио аутомобила у знатној мјери је редизајниран, а издувни систем GTR-а завршава се двијема великим округлим цијевима, умјесто великим трапезодиним завршетком.

Иако McLaren није објавио детаље о погонском систему, према незваничним информацијама GTR имаће појачани 3.8 литарски тњин-турбо В8 из стандардног P1, који ће у спрези са електромотором производити око 1000 кс.

Тачне спецификације биће познате када британски произвођач 2015. представи продукцијску верзију модела P1 GTR.

Његовим лансирањем, компанија ће уједно обиљежити и двије деценије од појављивања тркачког Ф1 GTR, који је представљен 1995. како би се такмичио у ГТ шампионатима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана