МcLaren обиљежио годишњицу Mercedesa SLR изложбом ријетких аутомобила

GS
МcLaren обиљежио годишњицу Mercedesa SLR изложбом ријетких аутомобила

У склопу прославе 20. годишњице од дебија модела Мерцедес-Бенз СЛР МcLaren који се догодио 2003. године, МcLaren је организовао низ догађаја у свом МcLaren Technology Centreu (МТЦ) у Wokingu у Великој Британији.

Активности су одале почаст возилима и особама које су заслужне за ову креацију, а неколико чланова првобитног тима још увијек раде за МcLaren. Управо је СЛР био први аутомобил који је произведен у МТЦ-у.

На изложби су виђена четири изврсна примјерка импресивног гранд тоурера, а то су СЛР Стирлинг Mos, СЛР by МСО, СЛР ХДК и СЛР 722 ГТ Prototype. Ови аутомобили су се појавили на МТЦ Боулеварду уз артефакте који су приказивали развој супераутомобила. Ентузијасти из СРЛ Cluba, глобалног удружења власника модела Мерцедес-Бенз СЛР МcLaren, такође су били присутни те су се повезали с члановима МcLaren тима који су дали допринос наслијеђу легендарног модела.

Супер-ГТ је настао у партнерству компанија Мерцедес-Бенз и МcLaren те заузима посебно мјесто у историји. СЛР пројект је представљен током Велике награде Велике Британије 1999. године као симбол сарадње МcLarena и Мерцедеса. Првобитно познат као Project 7, аутомобил је развијен из Мерцедес-Бенз СЛР Висион концепта који је представљен раније те године. На њему је радио тим некадашњих МcLarenovih механичара из Формуле 1, а уједно је био и први ручно састављени аутомобил у МТЦ-у. Дизајн је уско повезан с Мерцедесовом визијом, која је оживљена кроз иновативни инжењеринг и кориштењем МcLarenе експертизе у карбонским композитима.

Снажни 5,5-литарски В8 мотор с компресором који развија 626 КС произвео је Мерцедес-АМГ, а омогућава убрзање од 0 до 100 км/х за 3,8 секунди те максималну брзину од 335 км/х.

Иако је производња окончана 2009. године, МcLaren Специал Оператионс (МСО) је представио МcLaren Еdition SLR 2010. године с низом побољшања и промјена дизајна.

Потом су се појавили СЛР by МСО из 2019. и СЛР High Downforce Кit из 2023. године, а сваки од њих је преносио наслијеђе иновација из заједничког подухвата МcLarena и Мерцедеса, преноси Кликс

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана