Мазда RX-7 потврђена за 2017.

Агенције
Мазда RX-7 потврђена за 2017.

Из Мазде нам поново стижу занимљиве вијести. Пројекат нове генерације спортског модела RX-7 званично је одобрен и на тржишту ће се наћи 2017. године.

Нови RX-7 појавиће се тачно 50 година послије Маздиног модела Cosmo Sport 110S, првог модела који је био покретан ротационим (Wankel) мотором.

Иако ћемо на нови модел чекати још пет година, очекује се да ће се под хаубом RX-7 наћи атмосферски Wankel мотор запремине 1,6 литара и снаге 300 КС. Овај мотор представљен је прије неколико година и до сада није коришћен у Маздиним серијским моделима. Разлог због којег нови RX-7 неће имати турбо мотор веома је једноставан и искрен. Шеф маздиног одјељења за спортска возила, Нобухиро Џамамото, једноставно не воли турбо моторе.

Овакву изјаву нисмо чули од како су развој и производњу аутомобила почели да диктирају тржишна истраживања и финансијски менаџери.

Нобухиро Џамамото изјавио је да ће нови модел свакако бити лакши од RX-7 који је престао да се производи 2002. године. "Нови RX-7 имаће масу сличну моделима Toyota FT-86, Subaru BR3 или СScion FR -S. Да би овакви резулати били постигнути, поједини панијели на каросерији биће направљени од алуминијума. Угљенична влакна неће бити коришћена јер би употреба таквих материјала знатно подигла цијену возила" изјавио је Џамамото.

Такође, могуће је да ће нови RX-7 бити постављен на платформу слиједеће генерације Мазде MX-5 али сам ауто биће већи, тежи и са дужим међуосовинским растојањем.

Јапанска верзија имаће два помоћна сjeдишта позади, док ће модели за остатак свијета имати само два предња сједишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана