Мазда оставља трачак наде фановима ротационих мотора

Aгенције
Мазда оставља трачак наде фановима ротационих мотора

Да јапански произвођач можда још увијек није рекао посљедњу ријеч када су ротациони мотори у питању, свједочи нови прототип електричне Мазде 2 са продуженим радијусом кретања.

Ипак, за разлику од угашене Мазде RX-8, у којој је ова врста агрегата погонила аутомобил, ротациони мотор у Мазди 2 служи само као помоћни генератор електричне енергије којом се снабдијева електромотор.

Мазда 2 (Демио на јапанском тржишту) са продуженим радијусом кретања користи исти принцип који је примењен на моделима Chevorlet Volt/Opel Ampera или BMW i3. Аутомобил се креће помоћу електричне енергије ускладиштене у литијум-јонским батеријама, којом се напаја електромотор од 75 kW. Снага се преноси на предње точкове.

У питању је исти електромотор који се већ уграђује у електричну Мазду Демио за јапанско тржиште. Тај аутомобил је у стању да са једним пуњењем батерија пређе и до 200 км.

Нови прототип, поред електричног, има и 0.33 литарски бензински ротациони мотор, који се налази позади, а који служи за допуну батерија када се испразне у вожњи.

На тај начин, са десетолитарским резервоаром за бензин, могуће је готово дуплирати постојећи радијус кретања, кажу у Мазди.

Иако је извршни директор Мазде, Масамићи Когаи, у новембру изјавио да у тој компанији тренутно не постоје планови за нови аутомобил којег би погонио искључиво ротациони мотор, док год се развијају прототипови попут овог трајаће и нада да ће љубитељи ротационих мотора једног дана дочекати насљедника модела RX-8.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана